Србија и Балкан

Огласио се Мандић: Нико није могао да очекује да ћете се поистовећивати са НДХ

Раније данас Хрватска је у протесној ноти навела да персонама нон грата проглашава Андрију Мандића, Милана Кнежевића и Алексу Бечића због Резолуције о Јасеновцу
Огласио се Мандић: Нико није могао да очекује да ћете се поистовећивати са НДХ© R.R./ATAImages

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић изјавио је да се од читаве повике да ће Хрватска да нанесе штету колективно Црној Гори на крају се све свело на реакцију везану за тројицу политичара.

"Мислим да ниједан добронамерни човек није могао очекивати да ће се модерна Хрватска поистовећивати са НДХ на начин што ће лидерима три странке који су осудили најстравичнији злочин забранити улаз у Хрватску. Оно што је посебно важно је да Црна Гора остаје посвећена изградњи добросуседских односа и иако смо изненађени, нећемо предузимати реципрочне мере", казао је Мандић.

Додао је да је позвао делегацију хрватског сабора да посети Црну Гору како би са колегама из црногорског парламента уклонили недоумице око резолуције.

"То је наша мера припадности народима који баштине тековине слободе, истине, правде и мира. Тај пози понављам и данас. Сматрам да у 21. веку не могу постојати идеологије које оживљавају фашизам и нацизам. Усвајањем Резолуције о Јасеновцу направили смо цивилизацијски искорак и да искажем задовољство што су сви посланици у Скупштини Црне Горе, без обзира јесу ли или не гласали за Резолуцију саопштили да је Јасеновац – геноцид", казао је Мандић.

Независно од одлуке хрватске владе, Мандић је искористио прилику да у име њега и лидера ДНП-а позове све чланове хрватске владе и посланике Сабора да посете Црну Гору јер они у Црној Гори имају пријатеља.

image