Штрбац: Србија још има времена да тражи ревизију пресуде Међународног суда правде због "Олује"

За злочине над Србима у "Олуји" се пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију судило тројици хрватских генерала

Србија још има времена да тражи ревизију пресуде Међународног суда правде из фебруара 2015. година по тужби Србије против Хрватске, у којој је злочиначка акција хрватске војске "Олуја" оквалификована као етничко чишћење, али не и као геноцид, што по свим критеријима јесте, поручио је Саво Штрбац из Документационо-информационог центра "Веритас".

"Веритас" је о овоме послао допис Министарству спољних послова Србије, потврдио је Срни директор "Веритаса" Саво Штрбац.

Он је рекао да Крајишници окупљени око "Веритаса" сматрају да би Србија као странка у поступку треба да активира правни тим који је већ радио на овом предмету и да што прије почне са припремама за подношење захтева за ревизију пресуде.

Штрбац истиче да би се то могло заснивати на новим чињеницама које указују какав је био стварни карактер "Олује" и какве је ова акција имала последице по Србе у Хрватској.

Он је подсетио да је пресуда Међународног суда правде донесена 3. фебруара 2015. године, а да апсолутни рок застаре за ревизију истиче 3. фебруара наредне године.

"Желимо да остане забележено да смо ово тражили. Без Србије не можемо, наравно, пошто је она странка у том поступку, али о том по том. Чекаћу одговор још неко време да видимо шта ће бити", рекао је он.

Штрбац очекује да би све документоване и необориве чињенице, протумачене у околностима нових глобалних геополитичких кретања, могли уверити Међународни суд правде да је планирањем и извођењем акције "Олуја" права намера Хрватске у то време била "коначно решење" српског питања у Хрватској договореног још 4. јуна 1941. у Загребу између представника Независне Државе Хрватске и Немачке.

"То је подразумевало барем и делимично физичко и биолошко уништење Срба - рекао је Штрбац и додао да се ово неспорно уклапа у дефиницију геноцида из Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

За злочине над Србима у "Олуји" се пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију судило се тројици хрватских генерала.