Србија и Балкан

Предраг Марковић у "Релативизацији": Напад на српског полицајца је и напад на српску државу

"Да ли приштинска власт воли убице и терористе, сигурно да их воли, посебно ако убијају Србе и неподобне Албанце, али да ли је организовала убиство српског полицајца – тешко је доказиво", каже саговорник Љиљане Смајловић
Предраг Марковић у "Релативизацији": Напад на српског полицајца је и напад на српску државу

Гост Љиљане Смајловић у новој епизоди "Релативизације" је историчар Предраг Марковић, директор Института за савремену историју, специјалиста за Хладни рат, распад Југославије, историју Београда између Истока и Запада, али и потпредседник Главног одбора СПС-а. Имајући у виду да је недавно објавио књигу "Државни непријатељ – штетна улога тајних служби", али и актуелне политичке догађаје, разговарали су о атентатима и терористима.

О случају убице српског полицајца Албанца Фатона Хајризија, за који је министар полиције Ивица Дачић рекао да је највероватније терористички акт који долази с Косова и Метохије од стране албанских структура, Марковић каже да је тешко рећи да ли се радило о терористи или само о криминалцу.

"Терористе су обично убице с политичким циљем и иза којих стоје одређене организације. Ако бисмо поредили са случајевима из историје, то више личи на сукобе одметника и полиције него рецимо на нападе припадника Ал Каиде или ИСИС-а који су својим акцијама слали поруку", каже саговорник Смајловићеве и додаје да иако се ради о нападу на државу, посреди је безазленији случај, посебно у поређењу са страшним атаком на државу као што је било убиство премијера Зорана Ђинђића.

Да ли је овде у питању тероризам, како каже, ствар је техничке, а не политичке природе. Ипак, не сме се превидети Хајризијева терористичка прошлост.

"Напад на српског полицајца је и напад на српску државу. Тај човек јесте непријатељ наше земље и његов живот је (био) усмерен на борбу против Срба. У том смислу рећи за њега да је терориста није погрешно. А да ли приштинска власт воли убице и терористе, сигурно да их воли, посебно ако убијају Србе и неподобне Албанце. Читава та франкенштајнска творевина је убилачка и терористичка. Али да ли је организовала убиство српског полицајца – тешко је доказиво", појашњава Марковић.

Према његовим речима, прави државни тероризам се десио у Бањској, где је све почело инцидентом а завршио се снајперском ликвидацијом. Иако сви прозивају Србију за Бањску, кад гледамо и број жртава и начин убиства, Бањска је злочин званичног "Косова".

Атентат на Трампа и ЦИА

На примедбу Љиљане Смајловић да су прве реакције након атентата на Доналда Трампа биле да је све намештено, односно да је служба заказала, Марковић каже да тајне службе углавном маше у својим проценама.

"ЦИА није спречила ниједну велику кризу за Америку и нанела је много штете својој држави и управо о томе говори моја књига. Пошто је Америка у суштини демократска држава, за разлику од Србије где мистификовани архиви још нису у потпуности отворени, ми знамо сваки њихов промашај, они су сваки догађај промашили. На пример, 1953. у Берлину избију велики раднички немири, стотине мртвих, а месец раније рекли су да се то неће десити, док је рецимо догађај из 1956. у Мађарској показао и њихову потпуну некомпетенцију – само један службеник у амбасади је знао мађарски", каже историчар.

Што се тиче самог атентата, гост "Релативизације" сматра да се Трамп заиста указао као хегелијански човек судбине, те да му је све невероватно добро дошло.

"То како је одмах скочио на ноге стварно је величанствен гест, не може да се негира. И она иконична фотографија где крвари а у позадини се вијори америчка застава, налик призору с Иво Џиме. Многи од нас су га потцењивали. Трамп се уздигао, требало би да умири реторику и сада стварно има могућност да буде велики државник уколико победи на изборима", прецизира Марковић.

Међутим, како каже, Камала Харис је незгодан кандидат јер он воли да вређа, а она је ем црнкиња, ем жена, дакле припадница мањине. Зато против ње неће моћи да користи своје главно оружје, своју пљувачку реторику. Додуше, вређао је Хилари Клинтон, али свима је било мило што се тако понашао према једној бескрупулозној, богатој и привилегованој жени.

"Атентат је невероватно повољан сценарио за Трампов имиџ. Као бомба на Сутјесци за Тита – бомба је стварно пала, убила британског официра а задесио се фото-репортер. Та бомба је од Тита направила велику звезду светског покрета отпора. А Трамп је изузетно вешто успео да од особе оптужене за слом америчке демократије постане човек који је примио метак за демократију", закључује гост "Релативизације" Предраг Марковић.

image