Србија и Балкан

Породица Хајризија ће тужити Куртија и Бесљимија: Смета им што су Фатона назвали злочинцем

Многи државни функционери су без аргумената називали Фатона различитим епитетима, блатили њега и његову породицу, навео је адвокат породице
Породица Хајризија ће тужити Куртија и Бесљимија: Смета им што су Фатона назвали злочинцем© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Због тога што су Фатона Хајризија, који је ликвидиран у оружаном окршају приликом хапшења у Србији због убиства полицајца у Лозници, огласио се адвокат породице Хајризи, Гент Ђини.

Он је најавио да ће поднети тужбу против премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и његовог заменика Бесника Бисљимија јер су Фатона назвали злочинцем.

Ђини је истакао да је за то добио овлашћење породице Хајризи, која је, како каже, увређена и погођена због изјава албанских званичника.

"Да, верујем да ће Курти и Бисљими бити део тужбе. То су јавне изјаве. Поднећемо грађанску тужбу и изнети доказе. Те речи се морају повући", рекао је Ђини.

Он је прецизиро да га је овластио лично брат убијеног албанског бегунца, који се наводно налази у Немачкој, Артан Хајризи.

"Фатонов брат се осећао увређеним због линча који је претрпео његов брат. Многи државни функционери су без аргумената називали Фатона различитим епитетима, блатили њега и његову породицу. Да бисте некога назвали криминалцем, морате имати чињенице и доказе за то. Политика не треба да се меша у правду", указао је адвокат заборављајући да је Хајризи побегао из затвора на који је био осуђен као криминалац.

Нагласио је да су сви једнаки пред законом без обзира на функцију.

Бесник Бисљими је пре неколико дана назвао Фатона Хајризија злочинцем, док је премијер Курти замолио грађане да Хајризија не проглашавају херојем.

Курти је нагласио да полицајац Африм Буњаку, убијен у нападу у Бањској, заслужује епитет хероја, а не Фатон Хајризи.

image