Америчка амбасада у Сарајеву оптужила Додика за неуспех Реформске агенде

Из америчке амбасаде су саопштили да је План раста за Западни Балкан јединствена понуда Европске уније грађанима у БиХ да користе неке од предности чланства у ЕУ пре самог приступања, али да политички лидери нису успели у томе

Амбасада САД у БиХ je оптужила председника Републике Српске Милорада Додика да је блокирао Реформску агенду за БиХ и тиме довео до њеног неуспеха. 

Из америчке амбасаде су саопштили да је ЕУ пред политичке лидере ставила Реформску агенду, а да је, како кажу, "њено одобравање седмицама блокирао председник Републике Српске, који је одбио да прихватити две тачке у плану од 100 тачака, укључујући захтев да Република Српска именује судије у Уставни суд БиХ и поштује одлуке Суда".

"Наше разумевање је да ЕУ није умањила своје захтеве за Реформску агенду и да Додик и даље одбија да пристане на посљедње две тачке. Нажалост, ово је типично за човека који доследно ставља своје интересе испред интереса оних које тврди да представља. Као што смо раније рекли, Додикова реторика и политике и даље представљају највећу претњу за европску будућност коју грађани БиХ желе и заслужују", наводи се у саопштењу амбасаде.

Кажу да им није јасно зашто је Радна група гласала за одобрење плана који није садржавао све захтеве ЕУ, укључујући захтев за именовање судија Уставног суда БиХ и поштовање одлука Суда.

"Без обзира на то, одлука Странке демократске акције да искористи прилику за политичко разметање, уместо да ради с другим про-БиХ странкама на осигурању одобрења за посљедње две преостале тачке, била је некорисна и неодговорна. Такво понашање не доприноси изградњи консензуса и постизању компромиса потребних за напредак на европском путу. Када је у питању осигурање европске будућности земље, политика би, као што кажемо у САД, требала стати тамо где почињу важнији интереси. СДА тај тест јуче није положила", навели су у саопштењу.

Наводе да је План раста за Западни Балкан јединствена понуда Европске уније грађанима у БиХ да користе неке од предности чланства у ЕУ пре самог приступања.

"Пружао би проширену помоћ у замену за основне реформе. Све што политички лидери ове земље требају учинити како би откључали прву траншу средстава доступних из Плана раста је предати амбициозну Реформску агенду у Брисел. Политички лидери нису успели у томе", наведено је у саопштењу америчке амбасаде.