Србија и Балкан

Немачка: И Приштина и Београд прихватили Охридски споразум, чекамо његову примену

И споразум и његов анекс из Охрида међународно су обавезујући за обе стране, и укључени су у поглавље 35 у оквиру приступних преговора Србије, рекао је Кристијан Ботхер
Немачка: И Приштина и Београд прихватили Охридски споразум, чекамо његову применуGetty © Anadolu / Contributor

"Косово" и Србија су прошле године прихватиле Споразум о путу нормализације односа и Анекс из Охрида и очекује се да обе стране предузму кораке у њиховој реализацији, изјавио је представник Амбасаде Немачке у Приштини Кристијан Ботхер.

Ботхер је за "Кљан Косова" поручио да обе стране треба да прекину са политиком "ти си то урадио, па ћу ја учинити ово…".

"Крајње је време за политику 'корак по корак', која гледа у будућност, а не политику 'ти си ми то урадио, ја ћу учинити ово' - која поставља нове препреке на пут обема странама, занемарујући вољу грађана да приступе Европској унији", рекао је Ботхер.

Он је казао да су Косово и Србија прихватиле Споразум о путу нормализације, као и његов анекс за имплементацију у Охриду.

Стога су, подвукао је, и споразум и његов анекс међународно обавезујући за обе стране, и укључени су у поглавље 35 у оквиру приступних преговора Србије.

Немачка и даље чека да обе стране предузму неопходне кораке ка примени споразума, додао је Ботхер.

Његов коментар уследио је након што је премијер Србије Милош Вучевић у парламенту рекао да Србија није прихватила француско-немачки предлог, на шта је заменик премијера привремених приштинских институција Бесник Бесљими изјавио да је учешће Београда у дијалогу "лажно" и упитао ЕУ "шта је потребно да их убеди да нема споразума за Србију".

image