Србија и Балкан

Скоро 70 одсто Срба на КиМ се не осећа безбедно

Већина косовских Албанаца осећа се сигурно када су на улици (85,3 одсто), док је међу Србима тај проценат 31,9 одсто, показало је истраживање УНДП-а
Скоро 70 одсто Срба на КиМ се не осећа безбедноGetty © Ferdi Limani / Contributor

Велика већина Срба на Косову и Метохији осећа се небезбедно, у односу на припаднике албанске и других несрпских заједница, који се у великој мери осећају сигурно, показало је најновије истраживање мисије Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Приштини.

Укупно 83,2 одсто испитаника изјавило је да се осећа безбедно од насиља и криминала када су на улици, док подаци рашчлањени по полу показују да се 83,4 одсто мушкараца и 82,9 процената жена осећа безбедно када су на улици, подаци су истраживања "Јавни пулс" из маја у анкети међу 1.300 испитаника.

У том истраживању се, такође, истиче да су подаци рашчлањени по етничкој припадности показали да се већи број косовских Албанаца (85,3 одсто) и других косовских заједница (83,2 осећа) осећао безбедно када су на улици, док је међу Србима тај проценат 31,9 одсто.

Три главна питања за Албанце су незапосленост, сиромаштво и цене основних залиха. За Србе, осим небезбедности, и сиромаштво, проблеми урбаног простора и међуетнички односи били су главна питања, док су за остале заједнице главна питања сиромаштво, снабдевање електричном енергијом и проблеми урбаног простора.

Подаци рашчлањени по етничкој припадности показали су да 52,9 одсто Албанаца и 51,6 процената осталих заједница има позитиван став о споразуму Београда и Приштине, у поређењу са 25,7 одсто косовских Срба.

Задовољно привременом владом у Приштини је 53,3 одсто укупног броја испитаника, док је задовољно радом премијера 58,3 одсто.

Задовољство председницом привремених институција у Приштини је 69 одсто, стопа задовољства судовима износила је 27,1 проценат, а Тужилаштвом 26,5 одсто, наводи се у извештају УНДП-а представљеном у Приштини.

image