Србија и Балкан

Брнабић најавила парламентарну комисију о литијуму: Молићемо опозицију да спусти лопту

Председница Скупштине је додала да је очекивала да током скупштинске расправе протеклих дана буде више речи о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа
Брнабић најавила парламентарну комисију о литијуму: Молићемо опозицију да спусти лопту© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић позивала је све парламентарне групе да направе парламентарну комисију о литијуму.

Она је за РТС рекла да ће комисија имати неки врсту надзора.

Брнабић је казала да ће радити на организовању посете парламентарне делегације Немачкој и Финској како би тамо видели све активности тих држава у вези са литијумом.

"Настојаћу да направимо јавно слушање на ту тему. Мој изазов је у томе што је на ову тему тешко наћи одговорне људе који су аполитични, одмах их сврставају на неку страну", рекла је Брнабићева. 

Успели смо да исполитизујемо тему литијума и да поделимо јавност, рекла је Брнабићева и додала да ће "молити опозицију да спустимо лопту". 

Она је додала да је очекивала да током скупштинске расправе протеклих дана буде више речи о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, историјски значајном документу који је посвећен миру и стабилности, а не о неким темама ван дневног реда.

Осврћући се на скупштинску расправу која се водила претходних дана, на чијем дневном реду је 60 тачака, а чији наставак се очекује у понедељак, Брнабић је за РТС истакла да је декларација најважнија тема о којој је посланици требало више да дискутују.

"Тај документ пре свега говори о свему ономе што ми треба да урадимо за нас, за нас као српски народ, а не против некога, како неко то тумачи у региону. То је документ, такође који се враћа, чини ми се, на насушну потребу коју имамо сви у овом региону, да имамо мир и да имамо стабилност", рекла је Брнабић.

Указала је да је скупштинска расправа о том питању била важан тренутак за посланике да покажу саборност у парламенту.

"Нажалост, мислим да се то неће десити, да постоје опозиционе посланичке групе које су већ најавиле да неће гласати за ратификацију, односно за усвајање ове Декларације у Скупштини. Не чудим се за оне посланичке групе које су, рекла бих, лево, али оне које су пронационалне, које су на десној страни политичког спектра, или макар тако воле за себе да кажу, то ме чуди и зачудило ме, зато што ми се чини да су, нажалост, тражиле и само најмањи довољан разлог да кажу ми нећемо ову декларацију", рекла је Брнабић.

Навела је да се у парламенту највише говорило о литијуму, а најмање о важним тачкама дневног реда, а које се односе на бригу о грађанима и породици и оним које се односе на заштиту животне средине.

image