Србија и Балкан

Вучић из Париза: Макрон ускоро стиже у Србију

Председник је рекао да је за Србију веома важно да негује добре односе са Француском
Вучић из Париза: Макрон ускоро стиже у Србију© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће сутра у Паризу бити отворена Српска кућа, у којој ћемо представљати своју земљу и економију, те да смо добили најбоље место, одмах поред Француске. 

"Много програма ће ту бити од представљања наше кухиње до представљања наше економије. То ће бити кућа за све Србе који се буду налазили овде", нагласио је председник.

Рекао је да ће имати кратак сусрет са француским председником Емануелом Макроном, те да очекује његову посету Београду у наредних 50 дана.

"За Србију је веома важно да негујемо добре односе са Француском", поручио је председник.

Након сусрета са председником Француске и његовом супругом, Вучић се захвалио на срдачном дочеку у Јелисејској палати у Паризу.

"Олимпијске игре су симбол наде, уједињења и надметања у духу фер плеја, стога смо пожелели спортску срећу свим нашим олимпијским тимовима, успешно надметање и много нових рекорда. Србија је поносна на своје спортисте који ће нас представљати на овом престижном такмичењу, а ја сам уверен да ће показати изванредне резултате, као што су то чинили и раније", написао је Вучић на Инстаграм налогу будућностсрбијеав.

Вучић је пријем у Јелисејској палати искористио и за сусрете са европским и светским званичницима, попут немачког канцелара Олафа Шолца.

О безбедности у Паризу

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише мере безбедности у Паризу, председник је изразио уверење да ће Француска одржати ред и безбедност на највишем нивоу током одржавања 33. Летњих Олимпијских игара.

"Боље је предузети сваку меру безбедности, него размишљати о томе да ли можете да прошетате од ове до оне улице...То је нешто што је свакако веома важно и верујем да ће они успети да одрже то на највишем нивоу током трајања Олимпијаде", рекао је Вучић.

Додао је да разуме посвећеност француске полиције свакој мери безбедности и навео да је много претњи стигло од различитих група широм света.

Вучић је уверен да ће Француска показати своју снагу и додаје да је број полицајаца од 40.000 који ће обезбеђивати ОИ до сада највећи.

О платама и пензијама

Председник Вучић је рекао да ће у наредном периоду разговарати са председником Владе Милошем Вучевићем и министром финанасија Синишом Малим о могућностима за повећање износа законске минималне зараде за запослене у Србији и да је намера да та зарада износи између 51.000 и 52.000 динара.

Вучић је рекао новинарима у Паризу да је потребно да држава процени колико је у могућности да део обавеза, када је реч о порезу на зараде за послодавце, преузме на себе, односно да он буде мањи толико да домаће приватне послодавце, али и стране инвеститоре, не угрози повећање минималне зараде.

"Пензије су такође важна ствар. Говоре да сам рекао увећање од 10 одсто, не, рекао сам најмање 10 одсто. Видећемо да ли ће то бити 10,5 или 11 одсто. Пензије нису довољном брзином пратиле раст плата и о томе морамо да поведемо рачуна", рекао је председник.

Вучић је када је реч о зарадама у јавном сектору рекао да ће највећа увећања зарада бити у просвети.

"Биће значајно повећање и у јавном сектору, а свакако ће за школство и просвету бити неупоредиво веће повећање него за друге", истакао је Вучић.

Одговарајући на оптужбе представника опозиције да просечна зарада у Србији која је према подацима Републичког завода за статистику већа од 100.000 динара, заправо није "просечна", председник је рекао да они врло добро знају да је то тачно.

Нагласио је да у Србији 620.000 људи прима просечну плату већу од 100.000 динара, као и да више од 100.000 људи прима плату већу од 200.000 динара.

"То се рачуна веома прецизно, то је средња вредност укупних нето плата у Србији најпрецизније могуће. Она није рађена анкетама, ни на узорку, рађена је сабирањем и дељењем са бројем запослених на најпрецизнији могући начин", рекао је председник.

Када је реч о медијалној плати, председник је рекао да она данас износи 78.000 динара.

"Знате ли колика је била медијална плата пре 10 година, 27.000 динара, дакле сада је три пута већа. Страшно важан податак који вам говори о броју оних који немају и даље довољно пристојна примања", рекао је председник.

Председник је нагласио да је и онима који критикују и говоре да то није тачно јасно да је просечна плата већа од 100.000 динара.

"Просечну плату од преко 100.000 динара прима 620.000 људи, а око 100.000 људи прима преко 200.000 динара и више. Свакако 620.000 људи прима преко 100.000 динара. То је врло солидан животни стандард. Да ли је солидан за оне који имају између 47.000 динара (минималца) и 78.000 (медијалне) није. Зато се и боримо за њих. Али да је боље него раније и већа стопа запослености, јесте", рекао је председник.

Додао је да ће минималац ићи преко 51.000 динара.

Подсетио је да је просечна зарада у Србији у време када су они били на власти, пре 10 година била 37.700 динара.

"Они ће вам рећи инфлација је појела. За разлику од њиховог времена сада имамо изразито стабилан курс динара у односу на евро. Наша монетарна политика прати сигурност наших јавних финансија и наше фискалне политике", рекао је председник.

С тим у вези када је реч о економској стабилности у земљи, Вучић је рекао да је стопа јавног дуга 49 одсто у односу на БДП, а инфлација у јулу да износи 3,8 одсто.

"И данас ће да падају цене горива. Што се инфлације тиче верујем да ће максимум да буде четири одсто или 4,1 одсто. Надам се да ћемо успети да је сведемо на 3,2 или 3,3 одсто", рекао је председник. 

О литијуму

Вучић је рекао да се поводом ископавања литијума износе бројне неистине и да он хоће да сачека анализу наших стручњака око заштите животне средине, а да би ако све буде ишло по плану могло да дође и до изјашњавања грађана.

"Ако то све буде добро урађено, ако све буде ишло по плану, никакав проблем. Ми можемо крајем следеће године да тражимо изјашњавање грађана и унапред вам кажем, могу да бирају. Хоћете ли у Лозници, хоћете ли у западној Србији, или ћете у целој Србији. И опет вам кажем, где год и шта год изаберу, победићемо их", рекао је Вучић.

Он је оценио и да се нада таквом резултату, јер како је рекао, народ бира између лажне бриге с једне стране и економског напретка, просперитета, а посебно напретка западне Србије са друге стране.

"Нема никаквог проблема, ја вам кажем, победићемо их опет", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише писање појединих медија да је већински власник Рио Тинта, Вучић је навео да нема никакав удео у власништву те компаније нити било какве везе са тим, већ да је посвећен искључиво напретку Србије.

Он је додао да је компанија Рио Тинто основана 1974. године и да је тада имао четири године, и иронично приметио да је према писањима тих медија, вероватно у том периоду основао компанију.

"Не само да немам ништа са њима. Немам нигде ни у једној фирми ништа. Посвећен сам напретку државе. На памет ми не пада да на било који начин служим било ком осим својој земљи. Само што ја добро знам шта су интереси земље. И глобални, и регионални, и знам шта доноси напредак нашој земљи", рекао је он.

Вучић је рекао да је спреман да иде и на детектор лажи како би доказао да није узео ни један динар провизије за копање литијума.

"Нека доведу кога хоће, од својих пријатеља из света. Ако сам узео један једини динар, идем у затвор одмах. А ако нисам узео, сви морају, преко целог екрана да објаве, какви су лажови у питању", рекао је Вучић на питање да прокоментарише тврдње да је узео провизију за копање литијума.

Како каже, у питању је подсвест оних који га оптужују.

"Знају да би они узимали провизију и не могу да разумеју да постоје поштени људи који се боре за своју Србију, а не за своје џепове", рекао је он.

image