Србија и Балкан

Суд: Црна Гора ће изручити опозиционог активисту Драгана Видаковића Србији

Апелациони суд Црне Горе је 18. јула ове године одбио као неосновану жалбу његовог браниоца, изјављену против решења Вишег суда, којим је утврђено да су испуњене законске претпоставке за изручење Видаковића
Суд: Црна Гора ће изручити опозиционог активисту Драгана Видаковића Србији© FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO

Црна Гора ће изручити Србији Драгана Видаковића, опозиционог активисту, који има српско и држављанство БиХ, а за којим је потерницу расписала Београдска канцеларија Интерпола.

Апелациони суд Црне Горе је 18. јула ове године одбио као неосновану жалбу његовог браниоца, изјављену против решења Вишег суда, којим је утврђено да су испуњене законске претпоставке за изручење Видаковића.

Како је саопштила судија и портпарол Апелационог суда Данијела Вукчевић, на тај начин је решење Вишег суда постало правноснажно.

"Решењем Вишег суда у Подгорици од 6. марта 2024. године утврђено је да су испуњене законске претпоставке за изручење држављанина Републике Србије и Босне и Херцеговине Видаковић Драгана, по молби Министарства правде Републике Србије, у циљу вођења кривичног поступка због кривичног дела угрожавање сигурности из чл.138 Кривичног законика Републике Србије", навела је судија.

Истим решењем је, додала је, дозвољена и предаја предмета (мобилног телефона) за које постоји основана сумња да је предмет извршења кривичног дела угрожавање сигурности.

"Одлучујући о жалби браниоца окривљеног, Апелациони суд Црне Горе је закључио да је првостепени суд правилно утврдио све одлучне чињенице и околности, те на основу тако утврђеног чињеничног стања донео правилну одлуку да су у конкретном случају испуњени услови за изручење овог окривљеног Републици Србији" истакла је Вукчевић.

Оцењено је да кривично дело због којег се потражује окривљени Видаковић није политичко кривично дело, дело повезано са политичким кривичним делом, као ни војно кривично дело у смислу Европске конвенције о екстрадицији и да, насупрот наводима жалбе, нема доказа који би у конкретном случају упућивали на закључак да би он у случају изручења Србији био подвргнут мучењу или понижавајућем поступању или кажњавању, преноси портал подгоричке Адриа тв.

Видаковић је ухапшен крајем прошле године на улазу у Црну Гору.

image