Србија и Балкан

Стејт департмент инвеститорима: Добро размислите пре улагања у БиХ

Сједињене Државе нису пропустиле прилику да помену као опасност и Републику Српску одакле се подижу тензије у БиХ
Стејт департмент инвеститорима: Добро размислите пре улагања у БиХGetty © Photo by Nathan Posner/Anadolu Agency via Getty Images

Босна и Херцеговина је држава која инвеститорима нуди погодности либералног трговинског режима и најниже стопе ПДВ-а међу земљама региона, али стални политички проблеми ризик су за потенцијална улагања, оцена је америчког Стејт департмента изнесена у новом извештају о инвестиционој клими у БиХ.

У анализи, објављеној на веб-страници америчког министарства, стоји да инвеститори, уколико желе да успеју у БиХ, морају превладати значајне изазове укључујући ендемску корупцију, сложене законске и регулаторне оквире и структуре власти, нетранспарентне пословне процедуре, недовољну заштиту имовинских права, као и слаб правосудни систем који је под утицајем "етнонационалистичких политичких странака и њихових покровитељских мрежа".

Као предност БиХ наведено је само то што нуди поједностављену пореску структуру укључујући 17 посто ПДВ-а, односно 10 посто паушалног пореза на доходак, али зато послодавци сносе велики терет за социјалне доприносе.

Стејт департмент истиче и да је одлив радне снаге створио изазове у запошљавању, док више од 550 фирми у државном власништву и "надувани" јавни сектор угрожавају приватно предузетништво.

Компликовано устројство БиХ такође одвраћа иностране инвеститоре, посебно стога што се међунационалне напетости одржавају док се политичари-етнонационалисти боре за контролу над телима власти, наводи се у анализи.

Хина преноси да се у извештају оцењује да поступци власти Републике Српске и настојања да тај ентитет "противуставно преузме контролу над државном имовином", као и поновљене претње председника Српске Милорада Додика сецесијом, повећавају напетости у земљи.

Сви ти поступци, упозорава Стејт департмент, прете стварањем законских нејасноћа које додатно компликују пословно окружење, угрожавају економију и ометају улагања.

Инвеститорима је стога препоручено да спроведу анализу пре сваке одлуке о улагању у БиХ, те да посебно избегавају пословање с особама или фирмама које су под америчким санкцијама, а таквих је, наводи се, на десетине у БиХ и то углавном из Републике Српске.

Констатује да су институције на државном нивоу направиле мали напредак у спровођењу реформи које су нужне за побољшање пословног окружења.

Подсећају да је БиХ постала земља кандидат за чланство у ЕУ и да је у марту Европски савет условно одобрио отварање приступних преговора, али и да, како се наводи, у Стејт департменту истичу да су све то биле политичке одлуке, а не резултат значајнијег напретка у спровођењу реформи.

image