Србија и Балкан

Вучевић и Дачић са Тошковским о билатералним односима и сарадњи у области безбедности

Премијер је изразио негодовање због одлуке Северне Македоније да буде коспонзор Резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама
Вучевић и Дачић са Тошковским о билатералним односима и сарадњи у области безбедности© F.S./ATAImages

Председник Владе Милош Вучевић и министар унутрашњих послова Ивица Дачић разговарали су са министром унутрашњих послова Северне Македоније Панчом Тошковским о билатералним односима и сарадњи у области безбедности, али и на другим пољима од значаја за грађане две државе, саопштено је из Владе Србије.

Председник Владе оценио је да се односи две земље заснивају на традиционално пријатељским везама наших народа и добросуседским односима, додајући да је Србија опредељена у неговању партнерских веза са Северном Македонијом и пружању подршке по питању европских интеграција и регионалне сарадње, саопштио је кабинет премијера.

Вучевић је подвукао значај учвршћивање сарадње у области безбедности, борбе против тероризма и илегалних миграција, као и партнерству у оквиру ванредних ситуација.

Говорећи о регионалној сарадњи, оценио је да је споразум у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" о преласку граница са личним исправама, пример добре праксе у интересу грађана двеју држава.

Када је у питању ситуација у региону, премијер Вучевић је изразио негодовање због одлуке Северне Македоније да буде коспонзор Резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама, наглашавајући да оваква одлука, као и усвајање Резолуције не доприносе миру и стабилности у региону и његовој чвршћој сарадњи.

Премијер Вучевић упутио је честитке новој Влади Северне Македоније и премијеру Христијану Мицкоском, те изразио уверење да ће и убудуће бити настављена добра сарадња са нашим суседом Северном Македонијом.

Састанку са министром унутрашњих послова Северне Македоније присуствовао је и министар унутрашњих послова Републике Србије Ивица Дачић.

Дачић: Добра полицијска сарадња у свим сегментима

Дачић je на конференцији за новинаре са македонским министром истакао да је Министарство унутрашњих послова Србије увек имало добру сарадњу са МУП-ом Северне Македоније и да очекује да ће се та сарадња наставити истим интензитетом и у наредном периоду.

Министар је рекао да је са македонским колегом имао изузетно успешне састанке како данас у Београду, тако и јуче на интегрисаном Граничном прелазу Прешево-Табановци, где су договорене конкретне заједничке активности у циљу што бржег и једноставнијег преласка заједничког граничног прелаза, што је у интересу грађана две земље.

"Основна идеја је да поново активирамо оперативну Радну групу која треба да се бави поједностављивањем процедура које постоје на том заједничком граничном прелазу, како бисмо заиста имали једну контролу и како би све то трајало што краће. Причам сада о грађанима, не о камионима", рекао је Дачић.

Дачић је додао да је на састанку отворен читав низ заједничких питања попут борбе против криминала, борбе против ирегуларних миграција, кријумчарења људи, против шверца оружја и наркотика, као и међусобне помоћи у одржавању стабилног реда и мира.

Објаснио је да је са Тошковским разговарао и о томе како су организована два министарства, као и о полицијском образовању и нагласио да очекује да ће имати веома успешну сарадњу.

"Ту је реч и о заједничкој обуци за поједине наше сегменте, имамо и заједничку борбу против ирегуларних миграција. Морам да кажем да и Северна Македонија и Србија имају сличан проблем, а то је да нама илегалне миграције прете из Европске уније, јер илегални мигранти долазе из Бугарске и Грчке. А како ми да се одбранимо од илегалних миграција које долазе из Европске уније. Захвални смо на помоћи коју ЕУ пружа, али молим вас величина проблема је много тешка и велика", истакао је Дачић.

Дачић је нагласио да је на данашњем састанку договорено и упућивање полицијских службеника МУП Србије, који ће током туристичке сезоне, боравити у Републици Северној Македонији.

Министар је напоменуо да имамо овакву врсту сарадње и са Хрватском, Црном Гором, а да је са БиХ око тога испао, како је рекао, одређени проблем политизације свега тога и поручио да уколико је то проблем да не морамо тиме да се бавимо.

Дачић је истакао да ће, као што је и раније говорио, инсистирати на регионалној сарадњи.

"Сарадња између полиција мора да буде боља него сарадња криминалних група. Ако криминалне групе сарађују без проблема, полиција не може да се бори против њих ако ми не сарађујемо боље. Пружам руку сарадње и надам се да ће бити успешна", закључио је министар Дачић.

Министар унутрашњих послова Северне Македоније захвалио је Србији на упућеној помоћи Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације у циљу санирања шумског пожара, који се овог месеца догодио на подручју општина Неготино, Конче и Штип.

Тошковски је навео да је Северна Македонија опредељена за успостављање пројекта размене полицијских службеника између две земље, пре свега у туристичким областима, као и за успостављање заједничког граничног портала Србије и Северне Македоније.

Он се захвалио министру Дачићу на, како је оценио, одличном састанку током јучерашњег и данашњег дана где су разменили информације у правцу једне јаке и одличне полицијске сарадње две суседне земље.

"За нас је круцијално да можемо у заједничкој сарадњи да делујемо против криминалних група, са циљем да можемо да се боримо са организованим и транснационалним криминалом. Осим борбе против организованог криминала фокус разговора су били и побољшање сарадње у области граничних прелаза. Оно што ће бити кључно у оквирима будућег реформисања у оквирима Министарства унутрашњих послова је повезаност са континуираним обукама и сарадњом између наша два министарства, између центара за обуку које имамо. Све у циљу да можемо да разменимо наша искуства и имамо још професионалнију полицију", рекао је Тошковски.

image