Србија и Балкан

Линта: Масовни устанак Срба у Србу и Дрвару одговор на страшне злочине усташа

До устанка у Србу и Дрвару није дошло по директиви КПЈ, већ су га организовали и подигли крајишки Срби да би сачували животе и опстали на својим вековним огњиштима, а тек касније је КПЈ преузела водство над једним делом устаника
Линта: Масовни устанак Срба у Србу и Дрвару одговор на страшне злочине усташа© Milos Tesic/ATAImages

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас да је масовни устанак крајишких Срба у Србу и Дрвару пре 83 године био одговор на "геноцидну политику НДХ" и страшне злочине које су усташе починиле над српским народом.

Крајишки Срби су 27. јула 1941. године започели надчовечанску и дивовску борбу против усташког режима чији циљ је био физичко уништење српског народа на подручју НДХ. Током неколико дана устанка ослобођен је простор од чак 3.000 километара квадратних са већим местима Доњи Лапац, Срб, Дрвар и Грахово, подсећа се у саопштењу Савеза Срба из региона.

До устанка у Србу и Дрвару није дошло по директиви Комунистичке партије Југославије већ су га организовали и подигли крајишки Срби да би сачували животе и опстали на својим вековним огњиштима, а тек касније је КПЈ преузела водство над једним делом устаника.

Огромна већина крајишких Срба није ишла у партизане да би се борила за комунистичку власт већ против геноцидног терора усташког режима и за слободу, рекао је Линта.

image