Србија и Балкан

Отворена "Српска кућа" у Паризу; Вучић: То је путовање у есенцију Србије

Министар за спољну трговину Француске, Франк Ристер, изјавио је да отварање Српске куће у Паризу показује спремност Србије да ојача односе са том земљом
Отворена "Српска кућа" у Паризу; Вучић: То је путовање у есенцију Србије© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

У Паризу је данас свечано отворена "Српска кућа" у Паризу, у оквиру Олимпијских игара 2024. године, а отварању присуствује председник Србије Александар Вучић, који је пресекао црвену врпцу.

Председник Србије изјавио је данас да је Српска кућа у Паризу есенција Србије и место где се виде сва наша достигнућа. Он је приликом отварања Српске куће рекао да је то павиљон који представља срце Србије од јула 2024.

"То ће бити уникатни српски хаб како би се видело српско наслеђе. То је путовање у есенцију Србије где видите сва наша достигнућа. У срцу павиљона је скулптура, дрво живота у којој се налазе српски преци који су постали ослободиоци. Ово је круна свега нашег и дужност да представимо све наше корене који ће осликати нашу будућност и представљати нас", рекао је Вучић.

Он је казао и да је Српска кућа представљена са најбољом технологијом на најбољи могући начин.

"Овде видимо и слике Надежде Петровић, једне од најистакнутијих сликара, радове Тесле и Милутина Миланковића. Виде се наша најважнија достигнућа, као и достигнућа појединаца који представљају Србију. Можете да пробате и укусе Србије које су припремили млади и талентовани кувари, који ће спремити најпознатија јела и пића. Ово је незаборавно искуство укуса и мириса", рекао је Вучић.

Министар за спољну трговину Француске, Франк Ристер, изјавио је да отварање Српске куће у Паризу показује спремност Србије да ојача односе са том земљом.

"Ова кућа је још један симбол ваше спремности да ојачате односе између Француске и Србије. Пример ваше спремности за то је чињеница да сте одабрали ово место да сместите Српску кућу, а што је такође и симбол онога што ми желимо да постигнемо на Олимпијским играма овде године у Паризу", рекао је Ристер који је такође присуствовао церемонији отварања Српске куће.

Како је навео, чињеница да је Србија толико уложила у Српску кућу је велика част Француској.

Он је навео да је прва посета француског председника Емануела Макрона Србији 2019. године била важна за унапређење односа две земље, које су после тога имале бројне контакте на високом нивоу.

"Трговина наше две земље се утростручиле од 2010. година и Француска покушава да продуби наше економске везе", рекао је министар.

Српска кућа у "Парку нација"

Поред Вучића и Ристера присутни су председник Републике Српске Милорад Додик, министар спорта Зоран Гајић, високе званице Француске и представници дипломатског кора.

"Српска кућа" смештена у Парку Ла Вилет који ће за време Олимпијских игара понети име "Парк нација" јер је у њему смештено чак 15 националних кућа, представљаће јединствени центар који ће посетиоцима понудити богато и интерактивно искуство српске културе, историје, спорта и гастрономије.

Овај мултифункционални павиљон осмишљен је као место где се традиција и модерност сусрећу, кроз иновативне мултимедијалне презентације и културне догађаје.

Централни део "Српске куће" чиниће уметничка инсталација "Корени", висока 6,5 метара, симболизујући "Дрво живота", која ће дочарати дубоке корене српског народа, и његове традиције, културе, историје.

Такође, посетиоци ће имати прилику да кроз напредне технолошке алгоритме виде анимације инспирисане нашим спортистима, радовима Надежде Петровић, као и да се упознају са великим српским научницима и иноваторима попут Николе Тесле и Милутина Миланковића.

Поред тога, "Српска кућа" ће представити и богат документарни фото-материјал из Архива Југославије, који ће по први пут бити приказан јавности.

Овај материјал укључује хиљаде артефаката везаних за учешће Србије на претходним Олимпијским играма.

Гастрономски део павиљона омогућиће посетиоцима да уживају у традиционалним српским јелима припремљеним на модеран начин од стране најталентованијих младих кувара Србије из "Јуниор чифс клуба".

Уједно, истакнут је и значај српске туристичке понуде, економије базиране на модерним технологијама, иновације у науци, као и планова за ЕКСПО2027.

Поред културних и гастрономских догађаја, планиран је и богат пратећи програм, укључујући наступе наших прослављених уметника.

"Српска кућа" биће отворена сваког дана од 10 до 22 часа, а улаз ће бити бесплатан за све посетиоце.

Носиоци пројекта "Српска кућа" су Влада Републике Србије и Привредна комора Србије, док су кључни партнери Амбасада РС у Паризу, Туристичка организација Србије и Олимпијски комитет Србије.

image