Србија и Балкан

Вучић: Лавров је у праву за двоструке стандарде Запада

Председник Србије коментарисао је изјаву руског министра спољних послова
Вучић: Лавров је у праву за двоструке стандарде Запада© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ bg

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је у праву и нема никакве дилеме око тога да ли Запад примењује двоструке стандарде, рекао је српски председник Александар Вучић, коментаришући изјаву Лаврова да је Запад аплаудирао када се "Косово отцепило без икаквог референдума", а да референдум на Криму није признао.

"Лавров је за то у праву. Кад су нам отимали Косово била су им уста пуна људских права, а данас се они позивају на све то на шта ми нисмо имали право. На Криму је чак био формални референдум на Косову није било ни тога... То сад Западу постаје мука, а Руси ће све више косовски преседан да користе у совјој политици", објаснио је Вучић.

Председник је додао да Србија трпи притиске већ годинама и пре него што је почео рат у Украјини.

Коментаришући то што је Хрватска прогласила председника Скупштине Црне Горе Андрију Мандића, посланика у Скупштини Црне Горе Милана Кнежевића и потпредседника Владе Црне Горе Алексу Бечића непожељнима, Вучић је истакао да Хрватска има право да забрани коме хоће и шта хоће...

"Али како се то одједном сви ујединише у заштити НДХ? Како не кажу починили смо злочин, геноцид над тим Србима и жао нам је. Ни Пицули ни другима ни мало није непријатно што се позивају на правни и политички континуитет из НДХ. Како вам није пало на памет да су тиме што су овим људима забранили улазак (Андрији Мандићу, Милану Кнежевићу и Милану Бечићу) упали у сопствену замку и показали да никакву разлику не праве у односу на НДХ и било коју другу хрватску државу која је постојала", рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Осврћући се на изјаве бившег хрватског европарламентарца Тонина Пицуле да је Вучић крив за нарушене односе Хрватске и Црне Горе, Вучић је рекао да он сада тражи посао, односно кога ће да "рекетира" након што га нападне.

Председник је оценио да због тога што његов утицај расте - Пицула не може да спава.

"Мој утицај расте, Тонино Пицула не може да спава. Мој утицај ће још да расте и он треба да се секира", рекао је Вучић.

Он је, коментаришући то што је хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман ишао у Бугојно и приметио да нема више улица које се називају по Хрватима, навео да је Грлић Радман заборавио да су Срби протерани из тог града и да их сада само 43 живи ту.

"Тога се није сетио, а сетио се имена улица", рекао је Вучић.

Он је коментарисао и најаве насиља у обележавању "Олује".

"Ти нису нормални. За лечење су ти који мисле да одавање почасти убијенима, одржавање опела и говора који се тичу 'Олује', користе у политичке сврхе. То није нормално", рекао је Вучић из Париза, где је присуствовао церемонији отварања Олимпијских игара.

Он је најавио да ће француски председник Емануел Макрон посетити Београд петог или шестог септембра.

"После Шолца и Сија, мало светских лидера је имало такве посете у тако кратком року. Поносан сам на Србију. Показали смо нешто модерније него многи други", рекао је Вучић.

Председник Србије осврнуо се и на предстојеће изборе у Америци, и истакао да очекује да буду неизвесни, али да он не жели да се меша у њихове односе. Према Вучићевом мишљењу, велику улогу у тој кампањи играће Мишел Обама.

Додик: Оркестрирани напади на Србију

Србија је несумњиво напредовала, али има оних којима то смета "јер знају да на унутрашњем плану Србија дисквалификује опозицију", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Тамо одакле ја долазим, сви желимо успех Србије, али регион не мисли тако, па су зато оркестрирали нападе из Сарајева, Хрватске, углавном у кохезији са опозицијом... Није случајно. Не верујем у теорије завере и мислим да многима на Западу не одговара снага Србије, а данас се она мери једним именом, а то је Александар Вучић", рекао је Додик.

image