Додик: У Јасеновцу се десио геноцид, то је неупоредиво са Сребреницом

Председник Републике Српске Милорад Додик коментарисао је забрану уласка у Хрватску црногорским званичницима

У земљама у окружењу, на Србе гледају као на реметилачки фактор, истакао је председник Републике Српске Милорад Додик, указујући да они који из Сарајева нападају Србију и Александра Вучића не представљају Босну и Херцеговину, нити Сарајево јер "они представљају само пуко испражњено Сарајево од Срба и ништа друго".

Говорећи о томе што су хрватске власти забраниле улазак у земљу црногорским званичницима тврдећи да су под великим утицајем Александра Вучића, Додик је рекао је народ категорија која не може "тек тако да се превесла" и да цени успешно вођење сваке државе.

"Очекујем да се запитају зашто њихови политичари и државници не стоје тако сјајно у народу као што је то случај са функционерима и државницима из српског националног бића", рекао је Додик.

Он је навео да нико од критичара Србије из окружења не може да поништи Јасеновац и чињеницу да је то геноцид.

Нагласио је и да је Јасеновац главна асоцијација на реч геноцид, док Сребреница ни по чему са тим није упоредива.

"Не, Јасеновац је неупоредив са Сребреницом по начину на који су Срби убијани, по обиму, по броју, трајању. То је трајало четири године и нису престали, чак су наставили да убијају Србе и у моменту кад је Немачка капитулирала. Упоређивати Јасеновац са Сребреницом заиста није исправно ни политички, ни историјски, ни чињенично и нема никаквог смисла", истакао је Додик.

Додао је да је подршка Резолуцији о геноциду у Сребреници заправо покушај да се оптерети српски народ, као и да она није исправна, јер се њоме ништа неће решити.

Осврћући се на бошњачких писање медија да је у рату са одлазећим америчким амбасадором у Сарајеву Мајклом Марфијем, Додик је рекао да "се није потукао с њим" и да већ неколико година не жели да се сретне са таквим људима који користе снагу САД, као и да он врло добро зна да његов став није став свих Американаца, али да ће они увек подржати свог службеника у иностранству.

"Тај Марфи је некада био асистент бившег америчког амбасадора при УН Ричарда Холбрука који се правично односио према Дејтонском споразуму, док је све супротно оно што сад Марфи нама покушава да наметне и ми смо се томе супротставили", рекао је Додик.

Додао је да би Марфи са представницима Републике Српске могао да разговара о односу САД и Републике Српске, а не да се меша у унутрашње ствари БиХ као што то чини.

"Не прође дан да нешто не учини у том погледу. Када га нешто озбиљно упитате, он бежи од тога и крије се иза ауторитета САД. Зато је он један обичан лузер", рекао је Додик.

Додик је истакао да је Република Српска легитимна, легално и међународно призната, као и да је потписник међународних споразума и да се, по тумачењу Венецијанске комисије, сматра субјектом међународног права јер је потписала свих 11 анекса Дејтонског споразума.

"Република Српска сасвим отворено може да изађе на било који сцену, па и спортску, и привредну, и сваку другу. То што се некоме не свиђа, то не значи да ми треба да одустанемо. Као и обично, ако код Срба увек нешто оспоравате, увек ћете у масовној количини добити управо такав одговор", закључио је Додик.