Србија и Балкан

Гујон: Чинили су монструозне злочине, а Србима намећу епитет геноцидности

Српска православна црква 2017. године прогласила је жртве величког покоља за великомученике
Гујон: Чинили су монструозне злочине, а Србима намећу епитет геноцидности© FOTO TANJUG/ Ministarstvo kulture/ bg

Један од највећих и најсвирепијих злочина на овим просторима догодио се на данашњи дан, за време Другог светског рата, у селу Велика на истоку Црне Горе, подсетио је директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон.

"Тог 28. јула, пре тачно 80 година, припадници Седме СС добровољачке брдске дивизије 'Принц Еуген' коју су чинили Хрвати и Немци и 21. СС брдске дивизије Скендербег које су чинили Албанци, на монструозан начин извршили су масакр над преко 420 недужних и незаштићених Срба, од којих су већину чинили деца, жене и старци", написао је Гујон на свом налогу на друштвеној мрежи Икс.

Подсетио је да је Српска православна црква 2017. године прогласила великомученицима жртве величког покоља и њихова имена уписала у диптих светих, заједно са жртвама пивског и горњеполимског краја страдалих од нацистичког терора.

"Канцеларија за јавну и културну дипломатију чији сам директор, трудиће се да сталним подсећањем на овакве свирепе злочине, спречи да се српском народу који је кроз своју историју био права жртва геноцида, данас наметне епитет геноцидности, и то од стране оних који су ове монструозне злочине и чинили", поручио је Гујон.

Припадници злогласних немачких дивизија "Принц Еуген" и 21. СС брдске "Скендербег" су 1944. године, на празник Светих мученика Кирика и Јулите, за само два сата у горњеполимским селима зверски поклали или живе у ватру бацили 427 српских нејачи, деце, жена, стараца и осталог ненаоружаног становништва, наводи СПЦ.

У покољу у Велици су, поред Немаца, учествовали и балисти и муслиманска милиција из Плава, Гусиња, Бихора и са Косова и Метохије.

Ови нацистичко-фашистички злочини се, сразмерно броју становника Велике и Горњег Полимља, по монструозности и брзини извршења сматрају међу најтежим у Европи током Другог светског рата.

У селима подно Чакора није било куће у којем није страдало двоје или више укућана, а многе породице и куће су заувек затрте.

Скупштина Црне Горе усвојила је 30. јула 2022. године Резолуцију о геноциду у Пиви и Велици.

image