Директор Руског дома у Београду уручио СПЦ архивске документе о покољу у Велици

Уручење историјске архиве, коју је прикупио руски историчар Дмитриј Фролов из Благовешченска, одржано је данас, 28. јула у селу Велика у Црној Гори

Директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов уручио Српској православној цркви архивске документе о покољу у Велици.

Уручење историјске архиве, коју је прикупио руски историчар Дмитриј Фролов из Благовешченска, одржано је данас, 28. јула у селу Велика у Црној Гори.

"Након божанствене литургије, коју је у Храму Св. Мученика Кирика и Јулите служио Патријарх српски Порфирије, директор Руског дома Јевгениј Баранов предао је Српској православној цркви дигитализовану архиву вредних докумената. Поклон из Русије примио је на чување Епископ будимљанско-никшићки г. Методије", наводи се у саопштењу Руског дома у Београду.

Свечаности поводом 80. годишњице трагедије у Велици присуствовали су председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министар културе Србије Никола Селаковић, амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников, Патријарх српски Порфирије, Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и други бројни јерарси СПЦ, представници јавних организација, потомци жртава нациста.

Ове године се навршава 80 година од трагичних догађаја у Велици. У околини села Велика и Горња Ржаница, 28. јула 1944. године, нацистичке јединице поражене од партизана су у одмазди, свега за пар сати спалили око 500 мештана, које су пре тога зверски мучили. Годину дана раније, у околини села Пива и Дола, од 6. до 12. јуна 1943. године, поклано је преко 1.260 људи, међу којима 549 деце.

Како се додаје у саопштењу, руски историчар Дмитриј Фролов више од 10 година прикупља податке о злочинцима који су извршили геноцид над српским народом у Велици. Фролов је о свом трошку откупљивао дигитализована документа и фотографије из европских архива, прикупљајући доказе о организаторима и извршиоцима злочина.

Резултат дугогодишњег рада је научна студија "Под барјаком Скендербега: Албански добровољци у служби нациста 1943-1944". Дмитриј Фролов је одлучио да прикупљену научну архиву поклони житељима Велике и Српској православној цркви у циљу даљег проучавања и чувања.

Жељу руског историчара је данас остварио Руски дом у Београду, саопштено је.