Брука на фестивалу у Истанбулу: Забранили заставу Републике Српске, а истакли тзв. Косова

Директор Ансанбла "Веселин Маслеша" из Бањалуке Немања Кнежевић каже да су организатори питали да ли долазе из исламског или хришћанског дела БиХ и додаје да је у дефилеу била истакнута застава тзв. Косова, иако "одатле није ни било представника"

На фестивалу културе и уметности Истанбул - Бујукчекмече у Турској организатор је забранио истицање заставе Републике Српске, поред заставе БиХ, а директор Ансанбла "Веселин Маслеша" из Бањалуке Немања Кнежевић каже да им се овако нешто никада раније није догодило и да је недопустиво.

Он је, каже, из протеста напустио дефиле, док су фолклораши наставили шетњу, али без песме и игре.

У изјави за РТРС је навео да је фестивал у Турској један од најбољих на свету, да су они наступали на бројним догађајима и да је овакав пропуст недопустив.

"Приликом доласка на фестивал поједини из организације питали су из којег дела БиХ долазимо, исламског или хришћанског. Ми смо појаснили да долазимо из Републике Српске. Мислим да је ту негде био корен овог проблема па су нас спречили да користимо своју заставу уз заставу БиХ", навео је Кнежевић.

Додао је да се организатори уопште нису потрудили да објасне зашто забрањују заставу Републике Српске, док је, каже, истовремено била истакнута застава тзв. Косова.

"Приметили смо да се без проблема истиче застава тзв. Косова, а да одатле није ни било представника. Неко од турских чланова је носио ту заставу", навео је Кнежевић.