Србија и Балкан

Дачић: Иницијатива Конаковића има за циљ заоштравање односа са Србијом

Дачић је навео да Србија такве споразуме о полицијској сарадњи има са свим земљама у региону и да у тој сарадњи нема ничег спорног, као и да се планира потписивање идентичног споразума са Италијом
Дачић: Иницијатива Конаковића има за циљ заоштравање односа са Србијом© Tanjug/RADE PRELIĆ

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је данас да је циљ иницијативе министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића за прекидање полицијске сарадње између Србије и БиХ тражење разлога за заоштравање односа са Србијом јер се све што ради председник Александар Вучић налази на тапету и то постаје врста односа према Србији, без обзира на тему која је на дневном реду.

Дачић је за ТВ Пинк рекао да се иза тога крије намера за изазивање сталне нестабилности, напад на Србију и тражење алибија да се Србија представи као земља која има хегемонистичке тенденције.

"Конаковић је упитао зашто се Вучић толико залагао против резолуције о Сребреници. Он очекује да се ми радујемо томе и то је разлог зашто треба бити против оног што предлаже Србија", рекао је Дачић.

Он је навео да Србија такве споразуме о полицијској сарадњи има са свим земљама у региону и да у тој сарадњи нема ничег спорног, као и да се планира потписивање идентичног споразума са Италијом.

"Њима више смета сарадња са ентитетима. Ја сам тај споразум потписао 2010. године са министром унутрашњих послова БиХ Садиком Ахметовићем који је иначе Бошњак и не знам зашто би било коме сметала таква врста сарадње, осим ако ти разлози нису изазивање сталне нестабилности, напада и тражења алибија како да се Србија представи као неко ко има хегемонистичке тенденције", рекао је Дачић.

Дачић је додао да Конаковић напада и лидера Бошњачке Странке демократске акције и бившег председника Председништва Босне и Херцеговине Бакира Изетбеговића и члана Председништва БиХ Жељка Комшића јер су се сагласили са тим споразумом.

"Ту никада није било проблема јер се споразумом предвиђају параметри политичке сарадње и то је један стандардни споразум у сарадњи који постоји са свима другима", рекао је Дачић.

Он је оценио да је то цинично јер је реч о земљи у којој се "на прстима једне руке могу набројати осуђени за злочине над Србима" и навео да је то питање односа правосудних органа између две земље.

Дачић је подсетио да је прошле недеље Србију посетио министар унутрашњих послова Северне Македоније Панче Тошковски са којом такође имамо Споразум о полицијској сарадњи и у којој је тренутно четири полицајца из Србије - два опште надлежности и два криминалистичка.

"Министар је рекао да се радује таквој сарадњи, ми смо хтели да пошаљемо два полицајца, а он је тражио четири. И обрнуто, шта би ми сметало да њихови полицајци буду присутни код нас, када су код њих наши и грађани и код нас њихови", упитао је Дачић.

Он је додао да је у Црној Гори шест наших полицајаца, као и да ће ускоро слична пракса заживети са Италијом.

image