Србија и Балкан

Каран: Конаковићева најава је директан напад на односе БиХ и Србије

Иако БиХ има готово истоветне споразуме са Србијом и са Хрватском, Конаковић види проблем само у оном који је потписан са Србијом, чиме потврђује још једном патолошку мржњу према свему што долази из Србије и има предзнак "српско", поручио је министар унутрашњих послова Републике Српске
Каран: Конаковићева најава је директан напад на односе БиХ и Србије© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Најава министра спољних послова у Савету министара Елмедина Конаковића да ће тражити стављање ван снаге Споразума о полицијској сарадњи БиХ са Србијом, представља директан напад на односе две земље, изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран.

Он истиче да Конаковић овом изјавом потврђује да њему није до борбе против криминала нити изградње добрих димпломатских односа са земљама региона.

Каран је навео да БиХ има готово истоветне споразуме о полицијској сарадњи са Србијом и Хрватском - један је потписан 2010, а други 2011. године, али, како истиче, Конаковић проблем види само у оном који је потписан са Србијом, чиме потврђује још једном патолошку мржњу према свему што долази из Србије и има предзнак "српско".

Он је објаснио да Министарство унутрашњих послова Републике Српске међународну сарадњу са Србијом остварује на основу Устава и Закона о полицији и унутрашњих послова Републике Српске, а не на основу Споразума о полицијској сарадњи БиХ са Србијом.

Каран је истакао да је Устав Републике Српске јасно дефинисао да Република уређује и обезбеђује безбедност, а да ентитети имају право да успоставе специјалне паралелне односе са суседним државама, у складу са суверенитетом и територијалним интегритетом БиХ.
Исто тако, додао је, члан 146 Закона о полицији и унутрашњим пословима прописао је да МУП Републике Српске остварује непосредну међународну сарадњу.

"Члан два Споразума јасно дефинише да ће Српска и Србија 'посебно унапређивати сарадњу у областима заштите слобода и права грађана у складу са највишим међународним стандардима и сузбијања криминала", навео је Каран у изјави за Срну.

Он је рекао и да, у складу са тим споразумом, МУП Републике Српске са МУП-ом Србије има потписане Меморандум о јачању полицијске сарадње, Меморандум о разумевању у области цивилне заштите, превенције и руковођења ванредним ситуацијама, Споразум о сарадњи у области информационо-комуникационих технологија, Меморандума о разумевању о сарадњи у области ваздухопловства, Споразум о сарадњи између МУП-а Републике Српске, МУП-а Србије и Криминалистичко-полицијског универзитета и Меморандум о сарадњи током туристичких сезона.

"Из свега наведеног јасно је да је Споразум о полицијској сарадњи БиХ са Србијом за МУП Српске био непотребан", поручио је Каран.

Према његовим речима, концепт полицијске сарадње заснован је на истим темељима као и у осталим земљама региона и Европе и са основним циљем - успешне борбе против криминала која ће допринети општој безбедности.

"Апсурдно је да човек који обавља дужност министра иностраних послова у Савету министара и чија је основна функција да гради мостове сарадње и развија пријатељске односе, покушава да руши постојеће и урушава систем безбедности. Сарадња полиција, не само са Србијом, већ и са свим другим полицијама земаља света је кључна за успешну борбу против криминала и у том смислу позивам све да престану да политизују овакве ствари зарад својих личних интереса", поручио је Каран.

Подсетимо да је Конаковић, након што је МУП Србије најавио, па одустао од распоређивања неколико својих припадника на подручје Републике Српске најавио је да ће покренути иницијативу за суспензију Споразума о полицијској сарадњи Босне и Херцеговине и Србије.

image