Цвијановић: Све ватре које се распаљују у региону долазе од бошњачке политике

Све у бошњачкој политичкој сфери своди СЕ на свађу са комшијама, било да је реч о суседним државама или Републици Српској, и на пуку продају магле, указала је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је један нормалан споразум БиХ и Србије о полицијској сарадњи очигледно послужио за предизборну кампању међу бошњачким политичким партијама, јер је очито да "Тројка-тема" - "ми смо Европљани и захваљујући нама на корак смо до чланства у ЕУ" не пије воду у бошњачком гласачком телу.

На питање Срне да прокоментарише изјаву министра иностраних послова у Савету министара Елмедина Конаковића да су они у Министарству иностраних послова поштари и да су само ту да прослеђују документе, без могућности за било какво доношење одлука, Цвијановић је одговорила да су они некада поштари, а некад чепркају и по садржају документа, у зависности од тога шта у њему пише и ко је пошиљалац.

"То сам лично видела на властитом примеру кад је Министарство иностраних послова у Савету министара вршило опструкцију у свом обављању 'поштарских делатности'" нагласила је Цвијановић.

Она је оценила да се све у бошњачкој политичкој сфери своди на свађу са комшијама, било да је реч о суседним државама или Републици Српској, и на пуку продају магле.

"Они су прихватили да живе у колонијалном статусу, да би, исто тако, преко колонизатора, опет, водили хајку против истих тих комшија, а поврх свега лишавајући своје институције могућности да самостално одлучују", констатовала је Цвијановић за Срну.

Она је истакла да је и тема о полицијској сарадњи и "испоручивању суверенитета" зато што, забога, сарађујете са другима најобичнија предизборна продаја магле.

На питање Срне да прокоментарише писмо које је Елмедин Конаковић упутио потпредседнику Владе и министру унутрашњих послова Србије Ивици Дачићу у којем је поручио да Србија, како каже, не може држати придике БиХ, Цвијановић је одговорила да БиХ не може држати придике и делити лекције унаоколо, али то упорно ради.

"Кад каменује државнике, као што су то учинили председнику Србије Александру Вучићу, а и не потруде се да правди приведу починиоце, онда дефинитивно БиХ нема било коме шта да приговара", нагласила је Цвијановић.

Она је поручила да не доказује држава своју снагу оговарањем других по међународним форумима и настојањем појединаца да подижу свој малецки рејтинг нападом на доказано снажне, већ настојањем да успоставе аутономност својих институција.

"Бошњачки политичари су своје институције давно обезвредили, па тиме и државу која није само њихова, што они никако не желе да прихвате, а што је чињеница и реалност, јер је БиХ састављена од два равноправна ентитета у којој живе три конститутивна народа - Срби, Хрвати и Бошњаци и остали", закључила је српски члан Председништва БиХ.

Вулић: Скај министру најбоље да се држи своје чаршије, МУП Српске је институција

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је за да је Елмедин Конаковић политички дилетант који из дана у дан потврђује да није дорастао функцији коју обавља, док са друге стране глуми свезналицу, а суштини је остао мали сарајевски, локални политичар у покушају.

"Драго ми је да је данас коначно признао да су они у МИП-у само поштари, али за разлику од професионалаца, ови поштари у МИП-у дају себи за право да пошту и отварају, а ако им не одговара садржина и да је баце или стопирају", истакла је Вулићева.

Говорећи о споразуму о полицијској сарадњи БиХ и Србије, која је постала топ тема у бошњачком Сарајеву, Вулићева је рекла да је годинама њихова болна тачка Министарство унутрашњих послова Републике Српске, јер им није успела реформа полиције коју је зауставио председник Републике Српске Милорад Додик.

"Сви они знају да је МУП Републике Српске најбоље организован од свих министарстава у БиХ и ФБиХ и то не могу да преболе, као што не могу да преболе ни неуспех реформе полиције и још један покушај преноса надлежности са Републике Српске на ниво БиХ. Сада, 14 година од потписивања Споразума о полицијској сарадњи БиХ и Србије, пробошњачке странке актуелизују ту тему и злоупотребљавају је у предизборне сврхе, међусобно се оптужујући с циљем додворавања својим бирачима и борбе за титулу 'првог међу муслиманима'", нагласила је Вулићева.

Она је истакла да је МУП Српске на челу са министром Синишом Караном и директором Полиције Синишом Кострешевићем, институција за сва МУП у кантонима и ФБиХ, а посебно за скај министра Елмедина Конаковића.

Оно што је у свим земљама нормално да полиције сарађују, стављају се на располагање једни другима када то изискују потребе, рекла је Вулићева, није нормално само бошњачком политичком корпусу у овој вештачкој творевини званој БиХ.

Осврнувши се на Конаковићево писмо упућено министру унутрашњих послова Србије Ивици Дачићу у којем наводи да Србија не може, како каже, држати моралне придике БиХ, Вулићева је рекла да није жалосно било би смешно.

"Један скај министар даје себи за право да шаље писмо и држи предавање министру са завидном каријером, из уређене и снажне државе као што је Србија!? Невероватно. Ко о чему Конаковић о моралу и 'бошњачкој жртви'!? Мислим да је Елмедину Конаковићу најбоље да се држи своје чаршије и месне заједнице, јер за друго и није", закључила је Вулићева.