Еулекс: Пратимо безбедносну ситуацију, у последње три године 457 напада на Србе на КиМ

Као Мисија, с једне стране, ми смо на опрезу и спремни смо да подржимо безбедност "Косова" и локалног становништва, а са друге стране, посвећени смо подршци косовским властима, укључујући косовску полицију, поручују из Еулекса

Еулекс наставља, у складу са својим мандатом, да пажљиво прати безбедносну ситуацију у јужној српској покрајини и Метохији, укључујући добробит свих заједница у Покрајини, саопштено је из Мисије Европске уније за владавину права на КиМ. 

На питање Танјуга, да ли намерава да појача снаге у српским срединама на северу КиМ после све чешћих застрашивања и претњи којима су Срби изложени, а што су тражили представници Срба, из Еулекса су истакли да је, да би се "стекла свест о ситуацији", формирана полицијска јединица мисије која спроводи мобилне извиђачке патроле 24 сата, седам дана у недељи.

Како је Еулекс појаснио, та мисија се ангажује на изричит захтев првог безбедносног одговора, односно на позив такозване косовске полиције, како би допринела одржавању и унапређењу јавног реда и безбедности.

"Еулекс све то чини у координацији са 'косовском' полицијом и Кфором, у складу са трослојним механизмом за безбедносно реаговање 'Косова', где је 'косовска' полиција први безбедносни одговор, Еулекс други, а Кфор трећи. Безбедност свих заједница на 'Косову' остаје наш приоритет. Као Мисија, с једне стране, ми смо на опрезу и спремни смо да подржимо безбедност Косова и локалног становништва, а са друге стране, посвећени смо подршци косовским властима, укључујући косовску полицију", навео је Еулекс у одговору Танјугу.

У последње време Срби на КиМ су све више изложени нападима косовских Албанаца, а последњи случај је исписивање графита "УЧК" и имена злочинца и терористе Фатона Хајризија који је хладнокрвно убио српског полицајца Николу Крсмановића на кући породице Ђурковић, у селу Гојбуља код Вучитрна.

Од почетка ове године године, закључно са 28. јулом десила су се 72 етнички мотивисана инцидента на Косову и Метохији према Србима, а од 2021. било их је укупно 457.