Србија и Балкан

Одржани протести против "Рио Тинта"

Грађани који се противе рударењу литијума окупили су се у Аранђеловцу, Краљеву, Шапцу, Љигу и Барајеву
Одржани протести против "Рио Тинта"© Vladimir Vasic/ATAImages

Протести против рударења литијума и компаније "Рио Тинто" одржани су у неколико градова Србије. Како преносе медији, протести су одржани у Аранђеловцу, Шапцу, Краљеву, Љигу и Барајеву.

Нешто после 19 часова, протест је почео у Аранђеловцу, где су се грађанима, између осталих, обратили професорка хемије Каролина Александровић, као и професор Шумарског факултета Ратко Ристић. 

Грађани који се противе отварању рудника компаније "Рио Тинто" окупили су се на централном тргу у Краљеву, који је према извештајима медија, био пун људи. Повод за протест у овом граду су, осим подршке мештанима Јадра и, како наводе медији, бројна истражна поља у околини Краљева и Кнића.

Скуп у Шапцу завршен је протестном шетњом грађана, а са протеста је затражено да се донесе закон против ископавања литијума и бора.

У Љигу је протест такође одржан на централном тргу, а из Савеза еколошких организација Србије поручили су окупљенима да су дали рок власти до 10. августа да се законски забрани ископавање литијума и навели да ако не дође до тога следе радикалне мере, како је речено. 

Такође, и у Барајеву се окупило неколико десетина грађана испред зграде општине који су желели да подрже људе из Јадра. 

image