Србија и Балкан

Скупштина Србије наставила рад: Посланици расправљају о амандманима

Посланици су поново покренули питање експлоатације литијума и заштите животне средине
Скупштина Србије наставила рад: Посланици расправљају о амандманима© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Посланици Скупштине Србије наставили су данас рад постављањем посланичких питања, а потом ће наставити расправу о амандманима на законски предлог који се тиче повећања претплате за јавни сервис.

Цена претплате се повећава са 299 на 350 динара.

На дневном реду су и споразуми о задуживању, а један од кредита у износу од 42 милијарде динара се односи на изградњу националног стадиона са приступним саобраћајницама.

Пред посланицима је и предлог да Јоргованка Табаковић поново буде изабрана за гувернера НБС, а Благоје Пауновић за председника Фискалног савета Србије.

Хандановић: Поједини посланици скрнаве рударску и геолошку струку

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас да поједини посланици скрнаве рударску и геолошку струку користећи термин копање.

Министарка је нагласила да у Србији око 150.000 људи живи од те професије.
Одговарајући на излагање посланика Еколошког устанка Александра Јовановића на седници Скупштине Србије, министарка Ђедовић Хандановић је истакла да тиме поједини посланици вређају и омаложавају све запослене у рударском сектору, од инжењера и рудора до бравара, електричара.

"Када су у питању било каква истражна права у питању или експлоатациона права, немамо шта да кријемо од грађана. Да, желимо да подижемо нашу индустрију, желимо да пратимо технолошки развој, желимо да помажемо компанијама у Србији, домаћим компанијама које се баве развојем, истраживањем и технологијом када су у питању и батерије и електрична возила. Да, и то треба да радимо", рекла је министарка.

Она је додала да треба да помажемо и бранимо нашу индустрију.

"Управо зато морам да вас подсетим да када сте довели Рио Тинто у Србију 2001. није нико помињао ланац вредности, није ником пало на памет да прича о ланцу вредности, ни када је мењан закон 2006. нико није причао о ланцу вредности. А то значи да дођемо до финалног производа у нашој земљи што има највећу могућу економску корист за наше грађане. То је циљ и понављам, не само за пројекат Јадар, него за било који пројекат када је у питању истраживање и експлоатација минералних сировина. И то је једини пут", поручила је министарка.

Што се тиче тога да ли ће доћи до реализација, она је истакла да то зависи од много фактора.

"Нико не може овде да предвиди колико ће трајати процес и да ли ће сви услови бити испуњени. Ако не буду испуњени, онда пројекта неће ни бити. Јер неће имати где ти производи да се пласирају просто и једноставно. Морају бити сви стандарди задовољени, пре свега еколошки, али и социјални, али и када су у питању права радника. И за то, да, најбољи партнер јесте Европска унија јер они имају на свету највише стандарде када су ова питања на столу", нагласила је министарка.

Како је рекла, поједини посланици су пласирали неистине да у Шапцу има нешто да се копа.

"У Шапцу нема истражних права и тамо сте говорили неистине, такође у Тополи где смо такође чули много неистина у виду ископавања, истраживања литијума и других сировина, па смо објаснили да се у Тополи истражује само мермерисани кречњак, грађевински камен и то на само шест истражних поља", рекла је Ђедовић Хандановић.

Говорећи о Нишком округу, министарка је навела да је једна посланица изјавила да има информације да се истражује литијум и у оквиру Ниша.

"Ево да вам одговоримо, апсолутно је и то неистина, нема никаквих истраживачких радова када је минерал литијум у питању у Нишком округу, а заправо има истраживања у Нишком округу и то на само три истражна поља и то у општинама Нишка Бања, Ражањ и Сврљиг, и то за експлоатацију кречњака и једно одобрење за експлоатацију калцита као индустријске сировине", навела је министарка.

Она је истакла да се злоупотребљава рударска струка и геолошка струка, које су, како је рекла, виталне и базне гране наше индустрије које су нам неопходне и за производњу лекова, пијаћу воду, и за нафту коју користимо за аутомобиле сваки дан, за аутобусе, за камионе, гас од кога се грејемо, електричну енергију.

"Да вас подсетим да и даље се ослањамо на угаљ као базну енергију, да имамо много рудара који су изградили ову земљу и којима треба да будемо захвални. Да заиста мало више поведете рачуна, господо, када причате о копању накарадно, када користите веома пежоративне изразе за људе који вредно раде сваки дан, који доприносе нашем привредном развоју, који се боре и које ви вређате свакодневно на тим тобож протестима, које тобож организују еколошки заступници", рекла је Ђедовић Хандановић.

Како је рекла, протесте у већини случајева организују они који су желели да имају одређену корист од пројекта Јадар, али нису успели или су желели да се баве другим инвестицијама као изградњом малих хидроелектрана па нису успели и онда су постали највећи противници изградње малих хидроелектрана.

Министарка је истакла да је свакодневни рад рудара неопходан и да нам је донео и повећање плата у одређеним деловима Србије, пре свега у Источној Србији.

Говорећи о потписаном Меморандуму о сарадњи са ЕУ, министарка је рекла да би они који су довели Рио Тинто у Србију волели да су га они потписали, али да то не желе да признају.

"Први би волели да сте могли овакав један, понављам споразум, иако је само у виду меморандума, потпишете са ЕУ која има највеће еколошке стандарде и која може да гарантује да овај пројекат или било који други који се тиче критичних сировина може да се изведе по највећим стандардима и еколошким и социјалним и када су у питању заштита права радника, пре свега", рекла је Ђедовић Хандановић.

Опозиција против повећања претплате за РТС; Старовић: Неопходно да се обезбеди стабилан начин финансирања јавних сервиса

Посланици опозиције најавили су данас да неће гласати за повећање претплате за РТС критикујући рад јавног сервиса, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић рекао је да је за њега разумљиво да ће опозиција бити против предлога који подразумева повећање дажбина чак и кад се ради о минималном повећању таксе од 50 динара, али да је неопходно да се обезбеди стабилан начин финансирања јавних сервиса.

Старовић је током расправе о амандманима у Скупштини Србије рекао да уколико неко има разлога да буде незадовољан уређивањем РТС-а то су чланови владе као и колеге који су посланици владајуће коалиције, али сматра да није добро да се у дискусији износе подаци који нису тачни.

"Али ми морамо да знамо да РТС и РТВ уређивачку политику утврђују на сасвим независан начин, и да на то не можемо да утичемо ни ми из владе ни владајућа коалиција, али ни посланици опозиције", рекао је Старовић.

Он је истовремено навео и да је неопходно да се обезбеди стабилан начин финансирања јавних сервиса.

"Три су модела - прикупљање таксе, субвенције, а трећи је мешовити модел. Ми смо се определили за први модел како би се искључила свака чак и теоретска могућност утицаја извршне власти на уређивачку политику јавних сервиса и зато смо 2021. кад је утврђена досадашња висина таксе у потпуности укинули све субвенције из буџета", објаснио је Старовић.

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов подсетио је део опозиционих посланика из бивше власти да су уредници на јавном сервису и данас они који су постављени у њихово време.

"На памет ми не пада да говорим у име РТС-а, нити ми пада на памет да ја браним РТС. На РТС-у су они уредници које сте ви поставили још давних година, како су радили онда, тако раде и сада, једнако смо незадовољни као и ви", рекао је Јованов.

Он је навео и да су медији објавили нешто о чему сви треба да разговарају, а то је да децу данас васпитавају инфлуенсери, те да нове генерације и не гледају РТС.

"То јесте нешто о чему сви заједно треба да разговарамо. Ми смо покушали вама да укажемо да нове генерације нити гледају РТС, и то о чему причате, нити прате риалитије, нити их брига за Народну скупштину, него постоје потпуно други канали комуникације за њих и од којих су итекако угрожени, али ви сте имали друге теме", рекао је Јованов.

Током расправе посланици Странке слободе и правде, коалиција НАДА, Зелено-леви фронт, Народни покрет Србије најавили су да неће гласати за поскупљење претплате.

Посланик Народног покрета Србије Урош Ђокић рекао је да се та странка противи повећању такси за јавни медијски сервис, оцењујући да је реч о "превери", јер грађани већ плаћају својим провајдерима такву услугу коју можда и не користе.
Шеф посланичке групе Зелено-леви фронт Радомир Лазовић рекао је да претплату не треба повећавати јер, како је оценио, "РТС крши право на истинито и правовремено информисање".

Он је навео и да је та посланичка група предала у скупштинску процедуру предлог којим би се забранило рекламирање коцкарница што се, како каже, могло видети и на РТС током значајних спортских тамичења.

"У Србији има 300.000 људи који су зависници (од коцке), а доказана је веза између рекламирања (коцкарница) и завишницког односа", рекао је Лазовић.

Посланик Странке слободе и правде Далибор Јекић сматра да је јавни сервис "гласило владајуће странке", док је посланица Еколошког устанка Милица Марушић Јаблановић оценила да се у главним информативним емисијама на РТС цензурише критичко мишљење, а да се проблеми релативизују.

Посланик коалиције НАДА Владимир Ђорђевић најавио је да ће та посланичка група гласати против јер, како каже, овај привремени начин финансирања има идеју да се претвори у стално финансирање.

Како каже, лично би се залагао за повећање претплате када би РТС и РТВ појачали "културно образовни програм под називом 'Нећете копати'".

Посланик "Ми - снага народа Бранимир Несторовић", Бранко Лукић, је такође најавио да ће гласати против повећања претплате за РТС јер сматра да би јавни сервис морао да омогући приступ свим политичким актерима.

Потпредседница Скупштине Србије Марина Рагуш честитала је српским стрелцима златну медаљу на Олимпијским играма у Паризу.

Посланици су поново покренули питање експлоатације литијума и заштите животне средине, а Рагуш их је обавестила да су премијер Милош Вучевић и министар Горан Весић, коме су постављали питања, позитивни на корона вирус.

Вучевић, Весић, као и остали министри у Влади Србије су прошле седмице били у парламенту када је отворена расправа и о Декларацији која је усвојена на Свесрпском сабору.

Рагуш је то поменула пошто је посланик Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута поставио питање за министра Весића.

Наводећи да је Весић позитиван на корона вирус, Рагуш је истакла да је премијер такође позитиван и подсетила да вирус није безазлен, а да је јавност имала прилику од јуче да види несувисле коментаре на рачун Вучевића.

"Имали смо прилике да видимо несувисле коментаре и изливе мржње и говоре мржње. Надам се да ће свако од вас осудити исто. Не тражим ништа више од онога што не тражите ви током сваког дана за себе", рекла је Рагуш.

Шеф посланичке групе Александар Јовановић Ћута поставио је данас посланичко питање министру унутрашњих послова Ивици Дачићу колико грађана је било на улицама градова Србије протестујући против ископавања литијума и како ће полиција реаговати ако буде блокаде путева, тврдећи да народ неће одустати од протеста.

Јовановић је поводом навода председнице Скупштине Србије Ане Брнабић да у школи у Горњим Недељицама нема ученика тврдио да у ту школу иде 230 ученика, а ради 45 наставника и да је школа само километар удаљена од места где треба да буде рудник.

Он је питао и какав је став СПЦ по питању ископавању литијума, а министарку заштите животне средине Ирену Вујовић где је "нестала" Јошаничка река, а министра грађевине Горана Весића где је "нестала" Ракитска.

Посланик Демократске странке Ненад Митровић питао је зашто још није расписан конкурс за чланове Савета РЕМ, наводећи да је рок за расписивање 4. август.

Митровић је министра здравља Златибора Лончара питао зашто су клима уређаји, како тврди, постављени само на четвртом спрату породилишта у Народном фронту, као и о финасијама у неким болницама и домовима здравља.

Он је позвао Агенцију за безбедност саобраћаја да се изменом закона укину привремене возачке дозволе за млађе од 21 године уз образложење да им је тиме онемогућено да раде на неким местима, јер не смеју да возе од 23 до 6 сати ујутро.

Посланике опозиције је интересовало и када ће се у Народној скупштини наћи План развоја и Просторни план Републике Србије, зашто се ЕПС задужује код иностраних банака, да ли се врши контрола увозног млека...

Посланица Јединствене Србије Марија Јевђић питала је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре када се планира почетак изградње приоритетних деоница у Краљеву које су страдале током поплаве и додала да је остало још 10 мостова да се изгради на важним путним правцима.

Посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски поставио је питање Министарству правде да ли су добијали притужбе на рад судије Мирјане Илић и да ли их је достављало председнику Вишег суда у Београду на изјашњење, те ако јесте какве је одговоре добило.

"Суштина примедби је да судија већ 20 месеци незаконито и супротно позитивним законским прописима, злоупотребом непостојећег института 'службена белешка' спречава да кривично веће тог суда одлучи о предлогу за суђење у одсуству у предмету познатом као оптужница за Петровачку цесту и Приједорску цесту", рекао је Комленски.

Посланик Нове Демократске странке Љубинко Ђуровић имао је питање за министра одбране Братислава Гашића везано за враћање служења обавезног војног рока.

"Нужност враћања војног рока је евидентан јер је војска чува и гарант мира у Србији и мора бити фактор одвраћања од све већих безбедносних изазова", рекао је Ђуровић.

Скупштина Србије је јуче завршила обједињену начелну расправу о укупно 60 тачака дневног реда, међу којима је Декларација усвојена на Свесрпском сабору и почели су расправу у појединостима.

По завршетку расправе у појединостима, биће одређен дан за гласање.

image