Ђурић: Дијалог с Приштином изазован, захвалност Кипру на подршци Србији

Шеф српске дипломатије истакао је да подршком Србији, Кипар подржава Повељу УН и међународно право

Дијалог с Приштином је изазован, али Србија остаје посвећена проналажењу мирног и демократског решења, изјавио је министар спољних послова Србије Марко Ђурић, обраћајући се учесницима Годишње амбасадорске конференције на Кипарском универзитету.

Шеф српске дипломатије истакао је да је "највећи изазов Србије ситуација на Косову и Метохији и да је подршка међународне заједнице независности тзв. Косова била значајан проблем за Србију, што је утицало на способност Србије да се у потпуности усклади са заједничком спољнополитичком и безбедносном политиком ЕУ", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

Ђурић је овом приликом изразио дубоку захвалност влади и народу Кипра за њихову дугогодишњу подршку и разумевање за Србију, додајући да на тај начин подржавају и принципе Повеље УН и међународног права.

Такође, Ђурић, који борави у посети Републици Кипар, на позив министра иностраних послова Константиноса Комбоса, изразио је задовољство што је у прилици да се обрати кипарским амбасадорима и посебно се осврне на вишедеценијско пријатељство и веома блиске, готово братске односе које негују Србија и Кипар.

"Ђурић је истакао да је Србија веома поносна јер може за себе да каже да је прави пријатељи Кипра, о чему, како каже, сведочи и ова посета на почетку мандата министра спољних послова Србије, као снажна порука кипарском руководству да могу да рачунају на Србију као поузданог пријатеља", наводи се у саопштењу министарства.

Министар Ђурић је рекао и да је стратешки циљ Србије да, завршавајући све потребне политичке, законодавне, економске и друге реформе до 2027. године, приступи Европској унији.

"С тим у вези, Србија жели равноправне услове у чланству у ЕУ, а не асиметричан положај са ограниченим правима", поручио је Ђурић.