Србија и Балкан

Сарадња између Републике Српске и Србије на највишем нивоу у свим областима

Захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и државном руководству Србије, у протеклом периоду реализовани бројни пројекти у локалним заједницама у Републици Српској, као и у четири општине у Федерацији БиХ које имају српску већину, указао је председник Српске Милорад Додик
Сарадња између Републике Српске и Србије на највишем нивоу у свим областима© predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Председник Републике Српске Милорад Додик и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарали су данас са министарком привреде у Влади Србије Адријаном Месаровић.

Председник Републике Српске изразио је задовољство поводом одржавања данашњег привредног сусрета и посете државно-привредне делегације Србије Републици Српској, који представљају конкретну реализацију онога што је дефинисано Декларацијом о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која је усвојена на Свесрпском сабору.

Додик је поновио да су, захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и државном руководству Србије, у протеклом периоду  реализовани бројни пројекти у локалним заједницама у Републици Српској, као и у четири општине у Федерацији БиХ које имају српску већину, саопштено је из Кабинета председника Српске.

Додик је истакао да је сарадња између Републике Српске и Србије на највишем нивоу у свим областима, те нагласио опредељеност за стално унапређење и развој свеукупних односа Српске и Србије у складу са  Декларацијом о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Посета је почела састанком министарке привреде Србије Адријане Месаровић и министра привреде и предузетништва Српске Војина Митровића.

Након тога, уследио је привредни сусрет, односно састанак привредника Српске и Србије.

Митровић је рекао је да је вредност досадашњих инвестиција Србије у Републику Српску око 1,1 милијарду евра и да је њен истински интерес да улаже у Српску.

Он је подсетио да је Србија највећи спољнотрговински партнер Републике Српске и да увек треба нагласити постојање одличних и братских односа српског народа са обје стране Дрине.

"Ми смо један народ и желимо једни другима помоћи у решавању актуелних проблема и унапређењу економског развоја наших земаља", рекао је Митровић.

Он је рекао да се и овим састанком показује конкретно настојање за реализацијом онога што је предвиђено Споразумом о специјалним паралелним везама и дефинисано на Свесрпском сабору у Београду.

Месаровићева је рекла да је циљ Србије унапређење међусобне економске сарадње у свим аспектима како би се допринело развоју инвестиционих активности у обје земље.

Она је навела да постоји знатан простор за додатну сарадњу, допринос привредном спајању и отварању производних погодна у две земље.

"Та сарадња биће интензивна и чврста, јер окупљени можемо да идемо ка истом циљу и будућности. Српска се радује успесима Србије, а Србија успесима Српске. Наставићемо заједно да развијамо наше земље сложни и уједињени, те повезани братском љубављу", рекла је Месаровићева.

image