Вулин у Техерану на инаугурацији новог председника Исламске Републике Иран

Потпредседника Владе Србије Александар Вулин је на аеродрому у Техерану уз црвени тепих и свечани шпалир војске дочекао министар индустрије, трговине и рударства Исламске Републике Иран Реза Фатеми Амин, као и амбасадор Србије у Ирану Дамир Ковачевић

Изабрани председник Исламске Републике Иран Масуд Пезешкијан инаугурисан је данас, пред великим бројем светских званичника, у згради парламента у Техерану, а Србију је, у функцији специјалног изасланика председника Републике Александра Вучића, представљао потпредседник Владе Александар Вулин.

Пезешкијан је најпре пред посланицима положио заклетву, да би потом у свом говору поручио да ће бити председник свих Иранаца и обећао да ће радити на побољшању животног стандарда грађана. Он је истовремено истакао да је Иран у потрази за миром.

"Свет треба да искористи ову прилику за решавање регионалних и глобалних питања кроз сарадњу моћног, достојанственог Ирана који тражи мир. Земље региона не би требало да дозволе да неколико радикалних гласова погрешно представља скоро две милијарде слободномислећих муслимана. Ислам је религија мира", рекао је он.

Ирански председник је изразио снажну жељу за светом у коме ће палестински народ, како каже, бити ослобођен окупације и угњетавања.

"Желим свет у коме снови палестинског детета нису закопани под рушевинама њихових домова", навео је Пезешкијан.

Поред српског представника Александра Вулина, церемонији у престоници Ирана присуствовали су, између осталих, председник Владе Ирака Ал-Судани, његов колега из Азербејџана Али Асадов, председник Курдистана Барзани, као и шеф државе Таџикистан Емомали Рахмон.

Процењује се да су инаугурацији присуствовали и делегати из преко 80 земаља.

Портпарол јеменских Хута Мохамед Абдул-Салам, као и један од лидера милитантне групе Хамас Измаил Ханије такође су присуствовали инаугурацији.

Пезешкијан је званично постао девети председник Ирана у недељу, пошто је његов мандат у трајању од четири године на церемонији познатој као "Танфиз" одобрио врховни вођа Исламске Републике ајатолах Али Хамнеи.

Вулин је посетио је данас и Националну библиотеку у Техерану, а у склопу ње и српски кутак који је прошле године отворила супруга председника Србије Тамара Вучић. У том делу библиотеке налазе се бројне књиге спрских писаца, али и њихова дела преведена на енглески језик.

Вулина је на улазу у библиотеку дочекао директор библиотеке Али Реза Моктарпур.

Потпредседник Владе Србије је истакао да је част и задовољство боравити у Народној библиотеци Ирана, која, како је рекао, није само чувар традиције, већ и темељ за будућност и генерације које долазе.

"Народи Србије и Ирана су древни народи, као и њихове културе. Они морају да сарађују и живе. У време технологије и дигиталног света, књига и писана реч изгледа као ствар прошлости. Ако је тако, онда је и људска цивилизација превазиђена, а чувајући књигу и писану реч чувамо право да будемо људи", рекао је Вулин.

Он је додао да каква год вештачка интелигенција била, књига ће представљати људе.

"Неке ствари никада неће бити превазиђене. Људска осећања, емоција и књига која је чувар свега. Надам се да ћемо наставити да се разумемо, иако не говоримо истим језиком", истакао је Вулин.

Додао је да је импресиониран величином објекта и да су неке књиге старије од појединих држава.

Али Реза Моктарпур је подсетио да је пет српских делегација до сада посетило Националну библиоктеку Исламске Републике Иран, која са Народном библиотеком Србије има потписан меморандум о сарадњи, и изразио наду да ће и Вулинова посета допринети јачању сарадње.

Делегације су размениле симболичне поклоне, а на крају посете обишле и архив најстаријих књига Националне библиотеке у Техерану.

У своја прва два декрета после ступања на дужност, Пезешкијан је именовао Мохамеда Резу Арефа за свог првог потпредседника и Мохсена Хаџи-Мирзаија за шефа кабинета.

Превремени избори у Ирану расписани су пошто је осми председник Исламске Републике Иран Ебрахим Раиси погинуо у паду хеликоптера.