Србија и Балкан

Да ли се враћа корона? Огласио се "Батут" и упозорио на симптоме

Просечна старост оболелих је тренутно 66 година, док је код особа које су на болничком лечењу просечна старост 72 године, наводи се у саопштењу "Батута"
Да ли се враћа корона? Огласио се "Батут" и упозорио на симптоме© B.P./ATAImages

Број потврђених случајева инфекције вирусом корона у Србији расте од почетка маја 2024. године, али су апсолутне вредности и даље ниске у односу на почетак 2024. године и исти период 2023. године, објавио је Институт за јавно здравље "Батут".

Како се наводи, током протекле недеље, од 22. до 28. јула, укупно је тестирано 1.207 особа, а добијено је 306 позитивних налаза на вирус корона.

"Очекује се наставак растућег тренда имајући у виду ситуацију у региону и Европи, али се не очекује да ће доћи до преоптерећења система здравствене заштите", додаје се.

Просечна старост оболелих је тренутно 66 година, док је код особа које су на болничком лечењу просечна старост 72 године. Међутим, треба имати у виду да се млађе особе ређе јављају лекару и тестирају, односно да у већем броју прележе респираторне инфекције "на ногама" него што је то случај у старијим узрастима, те се највећи број инфицираних у млађем добу и не региструје у здравственом систему.

Неке од земаља у региону, попут Грчке, регистровале су повећан број пријема оболелих од ковида у болнице што, услед боравка великог броја наших грађана у овој земљи током лета, може да се одрази и на епидемиолошку ситуацију у Србији, упозорава "Батут".

Који су симптоми

Уобичајено се јављају повишена температура, малаксалост, болови у зглобовима и мишићима, кашаљ, бол у грлу и секреција из носа, наводи "Батут" као симптоме вируса корона.

Манифестације болести су у већини случајева благе до средње тешке, али се код особа у ризику могу јавити и тежи облици. Најважнији фактори ризика за настанак тешких клиничких облика су старије животно доба и тешка хронична обољења и стања ослабљеног имунитета.

Симптоми тренутно доминантних варијанти ковида су исти као и код других облика корона вируса и обично се појављују пет до шест дана по излагању и трају од једног дана до две недеље.

На основу сагледавања свих напред поменутих показатеља, за сада нема потребе за применом додатних мера превенције и сузбијања респираторних вирусних инфекција осим стандардних мера заштите од инфекција у здравственим установама, наводи "Батут".

Грађанима се препоручују уобичајене мере заштите од заразних болести које се преносе респираторним путем, као што су одржавање личне хигијене, нарочито прање руку, проветравање просторија у којима бораве, боравак у природи, унос довољне количине течности и исхрана богата свежим намирницама, а посебно поврћем и воћем.

Особама старије животне доби, затим особама свих узраста са хроничним болестима плућа, срца, бубрега, дијабетесом, малигним болестима или другим хроничним болестима које доводе до смањења имунитета, препоручује се избегавање контакта са особама које имају симптоме и знаке инфекције органа за дисање.

Тестирање на вирус корона се ради у здравственим установама на територији целе Републике Србије.

Свим особама са симптома и знацима инфекције органа за дисање се препоручује мировање у кућним условима током првих дана болести, узимање лекова за снижавање температуре по потреби, унос довољних количина течности и исхрана богата свежим намирницама, посебно поврћем и воћем, као и избегавање блиског контакта са другим осетљивим особама у домаћинству.

Уколико након два до три дана не долази до смиривања тегоба или се болест погоршава, препоручује се да се обрате свом лекару ради постављања дијагнозе и лечења према индикацијама.

Старије одрасле особе су у највећем ризику да се разболе од ковида. Ризик особе да добије тежак облик ковида расте како се повећава број других поремећаја здравствених стања које особе имају.

image