Србија и Балкан

"Њујорк тајмс": Украјина месечно мобилише до 30.000 људи за војску

Извори такође наводе да мобилизација још није довела до значајнијег јачања украјинских снага на бојном пољу
"Њујорк тајмс": Украјина месечно мобилише до 30.000 људи за војску© Diego Herrera Carcedo/Anadolu via Getty Images

Украјина месечно мобилише до 30.000 људи за војску, што је два до три пута више него ове зиме, навели су неименовани експерти.

Како преноси "Њујорк тајмс", иако украјинске власти одбијају да објаве те цифре зато што је реч о поверљивој информацији, тројица добро обавештених војних експерата наводе да Кијев од маја, када је нови закон о мобилизацији ступио на снагу, позове месечно до 30.000 људи у војску.

Експерти нису желели да буду именовани јер је реч о поверљивим подацима.

Ови извори такође наводе да мобилизација још није довела до значајнијег јачања украјинских снага на бојном пољу, преноси украјинска "Правда".

Разлог је то што многи од мобилисаних још довршавају процес обуке и још нису стигли на фронт.

Неке од бригада на бојном пољу пријавиле су, међутим, повећан број регрута који су пристигли протеклих недеља, наводећи да се надају да ће прилив нових војника помоћи Украјини да стабилизује линију фронта током лета.

Двојица званичника украјинске војске задужена за медије истакла су да се ситуација побољшава и да је сада прилив нових војника већи него крајем прошле и на почетку ове године, када је био осетан акутан мањак људства.

Војни аналитичар из Беча, Франц Штефан Гади, који се недавно вратио из Украјине, навео је да ће наредних седмица велики број нових регрута стићи на бојно поље, али да пре тога очекује да руске снаге покушају још један велики пробој кроз линије украјинске војске.

image