Србија и Балкан

Одаловић: Куртија не занимају нестали, били они Срби или Албанци

Премијер привремених приштинских институција поново политизује питање несталих лица, рекао је председник Комисије Владе Србије за нестала лица
Одаловић: Куртија не занимају нестали, били они Срби или Албанци© R.R./ATAImages

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тражи отварање архива, а истовремено Приштина до данас није дала ниједан документ који би био у функцији проналажења несталих.

Стога су његове оптужбе бесмислене и показују да га није брига ни за нестале, било да су они Албанци или Срби, рекао је Одаловић за "Косово онлајн".

Одаловић је тако прокоментартисао изјаве Куртија који је затражио да "Србија декласификује документа 37. моторизоване бригаде Војске Југославије" позивајући се на споразум који је 2. маја прошле године постигнут у Бриселу.

Он наводи да такав захтев и не заслужује коментар, али да јавност мора да зна да је "договорено да све расположиве архиве буду стављене у функцију налажења несталих лица".

"Приштина ипак ову тему као и све друге политизује и претвара у нешто друго. Па довољно је рећи да Приштина на жалост ниједан једини документ није доставила из њихових архива чије постојање упорно негира, а наша делегација је доставила 2.417 страница докумената што је допринело проналажењу остатака више од 100 косовских Албанаца. Ми немамо проблем да доставимо документа, све жртве треба да имају исти статус и третман", каже Одаловић.

"Очекивали смо да ће Приштина пристати да прво призна да има архиве, што она упорно негира, а ми имамо на десетине њихових докумената из тзв. ОВК које се тиче несталих лица. На последња два састанка у Женеви Радне групе за нестала лица управо смо инсистирали на томе да се формира посебно тело од представника Приштине, Београда и међународне заједнице која би се бавила конкретним захтевима и архивима које су везане за нестала лица и то је једини смисао помињања архива а не ово што Курти ради. Нажалост, представници Приштине су то игнорисали на последња два састанка", истиче он.

Одаловић истиче да Курти поново политизује целу ствар.

"У ствари њега баш брига за нестала лица, како за Албанце тако и за све остале. Оптужује Београд, а представља страну која није дала ниједан, једини документ. Ово је једна од најтежих тема, односно последица сукоба, али Приштина ће морати да се уозбиљи и овој теми приступи на један једини могући начин који је у функцији несталих лица. Све породице несталих, албанске, српске и друге имају оправдане захтеве да се пронађу њихови најмилији и ту не сме бити политизације. Овако Курти како ради то је нешто што не води ничему осим додатној политизацији и оптерећивању целог процеса. Оптуживати некога, Београд, међународну заједницу, председника Вучића и тражити архиве у ситуацији када ви истовремено то одбијате да урадите јесте заиста бесмислено и показује и косовским Албанцима колико је Куртију битно да се пронађу сва нестала лица", каже он.

image