Србија и Балкан

Народна скупштина усвојила Декларацију са Свесрпског сабора

Предлог декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа усвојен на Свесрпском сабору осмог јуна изгласан је у Народној скупштини.
Народна скупштина усвојила Декларацију са Свесрпског сабора© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Предлог декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа усвојен на Свесрпском сабору осмог јуна изгласан је у Народној скупштини, након што га је, претходно, другог јуна усвојила и Република Српска.

За усвајање Декларације гласало је 140 посланика, а против деветоро, уздржаних није било, а пет посланика није гласало. У сали је било 159 посланика. Амандман дела опозиције није усвојен.

У Декларацији се, иначе, указује на неопходност српског националног окупљања, те позива на мир и прославу Сретења (15. фебруара) као Дана државности Републике Србије и Дана државности Републике Српске - који треба уједињено и заједнички прослављати.

Декларацијом је одлучено да Сабор буде одржаван редовно, сваке две године, на којем би се заједно разматрала најважнија национална питања уз учешће представника Србије и Републике Српске, као и других представника српског народа из региона и света.

Народна скупштина усвојила је и предлог измене Закона о наплати таксе за јавни сервис, за који је од 154 присутна посланика гласао 131, а против - њих двадесет, док троје није гласало. Месечна претплата за РТС убудуће ће, тако бити повећана, па ће уместо 299 динара, износити 349 динара.

Већином гласова усвојени су предлози закона о потврђивању Уговора између Владе Републике Србије и Владе Савезне Републике Немачке о Немачкој школи у Београду, предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Демократске Републике Сао Томе и Принципе о сарадњи у области одбране, предлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи у области одбране између Владе Републике Србије и Владе Републике Габон. 

Усвојен је и предлог закона о потврђивању Протокола за унапређење Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине, предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Кубе о укидању виза за носиоце дипломатских, службених и службених пасоша, као и предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Казахстан о војно-техничкој сарадњи. Посланици су прихватили и предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Мађарске о унапређењу стратешке сарадње у области одбране.

Досадашња гувернерка Јоргованка Табаковић реизабрана је на ту функцију за 133 гласа "за", док је професор др Благоје Пауновић изабран за председника Фискалног савета Србије.

Посланици Скупштине Србије усвојили су и више закона којима се омогућава задуживање за инфраструктурне пројекте и Закон о изменама и допунама Закона о платним услугама.

Од закона који омогућава задуживање најзначајнији је Закон о задуживању Републике Србије код Банке Поштанска штедионица за потребе финансирања Пројекта Изградња урбане инфраструктуре и Националног стадиона са приступним саобраћајницама, који је поднела Влада, у износу од 42 милијарде динара.

image