Србија и Балкан

Вучић: Без еколошких гаранција неће бити ископавања литијума

Председник Србије је рекао да Србија има више од 6,5 милијарди евра на рачуну
Вучић: Без еколошких гаранција неће бити ископавања литијума© Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да неће бити никаквих промена на терену нити ископавања литијума док Србија не добије гаранције од најбољих експерата из Србије и иностранства да ће ископавање бити безбедно и сигурно.

"У наредних 12 до 18 месеци, док ми сами не добијемо све гаранције ништа се неће дешавати. Ама баш ништа. Ми морамо да прикупимо сву документацију. Позваћемо најбоље експерте из иностранства, али ћемо узети и најбоље српске експерте. За заштиту животне средине. Оне који ће моћи да нам гарантују да ће сви људи бити апсолутно сигурни. Да ће моћи да се баве својим занимањима, да ће моћи да раде све што су и до сада радили и да ће моћи да буду и успешнији него што су били до сада", рекао је Вучић.

Додао је да је то један од више услова на којима ће захтевати и да је он најважнији како би пројекат ископавања литијума био дозвољен.

Председник је као други услов истакао решавање проблема оних људи који су продали своје имање у процесу експропријације, директном погодбом са "Рио Тинтом".

"Под три - брига о заштити животне средине. Она ће бити додељена највећим светским, европским и домаћим експертима", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Влада Србије желела да започне дијалог са представницима опозиције када је у питању ископавање литијума.

"Понуђено је то свим нашим политичким противницима. Они су наравно то одбили, рачунајући да је затрована политичка сцена Србије. Како би наставили да обмањују и лажу народ и то пробати да искористе, пошто на изборима ништа нису могли да добију, јер народ није желео оне који су без програма и плана", рекао је Вучић и додао да ће борба за комплетан ланац вредности бити четврти услов.

Он је додао да рудник неће прећи површину од 220 хектара, што је како је рекао мала површина, поготово када се упореди са борским површинским копом која износи 60.000 хектара. Такође је истакао и да рудник у Лозници неће бити површински него подземни.

Говорећи о страху од сумпорне киселине Вучић је рекао да "сумпорну киселину користимо свуда", а "одједном је то постао највећи проблем".

"Сумпорна киселина ће се користити у затвореном систему испод тачке кључања, нема сумпорних киша, превоз ће бити у складу са превозом опасних материја", рекао је Вучић.

Председник је нагласио да је о неким темама тешко разговарати и да му је важно да оним људима који су добронамерни и који су стварно забринути, објасни како ствари заправо стоје.

"Желим да говорим оним људима за које знам да имају добру намеру, за које знам да воле Србију, за које желим да верујем да су само обманути различитим неистинама, лажима које се буквално сеју без сврхе", рекао је Вучић.

Истиче да данас Србија најбоље живи у својој историји.

"Не постоје боља времена у историји за Србију. Знам да сам показао црвену мараму свима, иако сам рекао сушту истину. Србија ће живети и још боље, захваљујући реформама које смо спровели и тешком раду", рекао је он.

Подсећа да је 11.000 људи радило у Вискози, док је бивша власт није уништила.

"Ви причате о заштити животне средине, у Косјерићу се скупили где су дали цементару и све време сте имали прашину, узели себи паре у џеп и ни о чему нису бринули", нагласио је.

Референдум за промену председника државе

Вучић је позвао опозицију да затражи референдум за промену председника државе, наводећи да се они претварају да протестују против ископавања литијума, а да су протести заправо против њега лично.

"Поднесите захтев, вас 80, немојте ни 85 да тражите, обезбедићу вам ја остатак потписа и идемо пре краја године на референдум у опозиву председника Републике. Јер то је оно што тражите. Ја ћу да се борим против вас и тад. Ево ја сам вам омогућио, немојте да замлачујете народ, не радите ви то због литијума", рекао је Вучић.

Како је додао, изаћи ће у сусрет опозицији и "даће им све што је потребно до две трећине посланика" и да ће пре краја године расписати референдум у опозиву председника Републике.

Вучић је напоменуо да је 12 година колико је на власти, за њега Србија "била све живо" и да је за то време Србија расла и напредовала, а да се данас у Србији живи најбоље у историји - захваљујући тешким реформама које је Српска напредна странка спровела када је дошла на власт.

Он је најавио да неће одустати од борбе за напредак Србије, али да референдум о његовом опозиву може да се одржи, и то већ крајем године, у децембру, или у марту месецу.

"Само нека за то буде 50 одсто од броја изашлих, не свих грађана. Дајем јавно обећање да се повлачим уколико се то изгласа", рекао је Вучић.

Он је навео да му његови политички неистомишљеници упућују увреде за које, како наводи, нема основа, а да је све то у циљу да га смене са места председника државе.

Вучић је рекао да ће грађани да виде како их је опозиција лагала с циљем да се заустави Србија, наводећи да у Косјерићу и Бору, у којима је пре пар дана одржан протест због могућег истраживања о литијуму, док је опозиција била на власти није урађено ништа по питању екологије.

Како је навео, опозицију док је била на челу општине Косјерић није било брига за загађење које је долазило од цементаре у Бору, како је истакао, "нисте могли да дишете док ми нисмо преузели одговорност".

Председник Србије је рекао да је за време њихове власти, у свим медијима до 2012. године писано позитивно о литијуму као о развојној шанси и да су о томе говорили и сами политичари, попут Драгана Ђиласа.

Додао је да је опозиција лагала људе да ће се копати у Ваљеву, Косјерићу, Пожеги и упитао зашто љубав према Лозници нису показали изградњом путева и отварањем фабрика и радних места, као и ауто-путем Рума-Шабац и брзо саобраћајницом од Лознице до Шапца.

"Ви волите Лозницу, ја не волим? Мрзим људе, а ви их волите, па никад ништа нисте изградили и направили", рекао је Вучић.

Он је истакао да у наредних годину дана неће бити никаквог копања као и да ће лично помоћи одржавање референдума о опозиву.

О писању медија, Дејтону, Декларацији...

Председник је изјавио да у региону влада велика завист пошто немају литијум као Србија, јер знају да ће то за Србију да буде огромна одскочна даска.

"Знају да Србија прави тиме квантни скок", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише текст портала "Слободна Босна" о заседању Скупштине Србије, под насловом "Напад на Дејтон из Београда", у којем се наводи да је Скупштина Србије усвојила Декларацију са Свесрпског сабора, као и да је разматрано 60 тачака, а да међу њима није била тема ископавања литијума.

Вучић је на то рекао:

"А иначе да је била, дошли би они из Сарајева, па би нас прегласали, пошто ваљда немамо довољно посланика... Или не знам шта би урадили. Пошто се убише од зависти што литијум немају. Као што видите. Довољно је само да погледате регионалне медије колико патолошке мржње према Србији посматрају само због литијума. Јер знају да ће то за Србију да буде огромна одскочна даска. Знају да Србија прави тиме квантни скок, побеже и води у небеса у односу на све друге".

Он је упитао да ли је неко у региону одушевљено коментарисао то што Србија има литијум.

"Ако је то лоше, ваљда би били одушевљени. Али они подржавају све протесте. Па што подржавају протесте? Логично, хоће да Србија буде све слабија. Довољно је само да прочитате приштинске медије, сарајевске, подгоричке и загребачке. Свакоме је све јасно. И по питању литијума и по сваком другом питању", рекао је Вучић.

Када је реч о Дејтону и писању медија у региону, Вучић је поновио да се Република Србија залаже за пуно поштовање Дејтонског мировног споразума.

"Никада нисмо мењали своју политику и нећемо мењати своју политику по том питању. Проблем је у томе што неки други мењају своју политику, па им Дејтонски споразум више није довољно добар, већ би да га мењају и по сваку цену. И унутрашњим, пре свега, факторима у Сарајеву, а и неким спољним факторима. Србија чврсто подржава Дејтонски мировни споразум и провођење свих норми Дејтонског мировног споразума и то ће бити наша политика и у будућности", нагласио је Вучић.

Први у Европи по стопи раста

Вучић је рекао да је стопа раста 4,2 у другом кварталу и да је Србија по томе прва у Европи. Он је подсетио и да је у првом кварталу тај раст био 4,7 oдсто.

"Ово је показатељ грађанима да се земља налази на добром путу и имамо извесну и сигурну будућност", рекао је Вучић. 

"Зависно да ли имате стопу раста, можете да доносите одлуке у земљи. Опет смо први у Европи, да ли ће то остати када се саберу први и други квартал, тешко је очекивати. Аустрија, Шведска, Летонија, Ирска су испод нуле, друге земље ЕУ су углавном на 1. Почела је туристичка сезона која је у Шпанији нешто боља у односу на прошлу годину. Ово су велики и важни резултати за нас", нагласио је он.

Како је рекао, Србија има више од 6,5 милијарди евра на рачуну.

"Чак петоструко веће земље немају толико новца на рачуну. Немамо никакве фискалне проблеме", нагласио је председник у обраћању из виле Мир.

Повећање пензија

Председник је истакао да ће покушати да пензије подигну и да буде пре јануара наредне године.

"Гледаћемо да то повећање буде 11 одсто, а не 10. То би на данашњу просечну пензију било велико повећање од 5.000 динара. Пензионери ће бити задовољни овим", истакао је.

О минималцу

"Инфлација ће бити између три и 4,8 одсто. Моја молба председнику Владе и министру финансија је: У априлу је минималну зараду примило 100.000 људи. Ми ћемо покушати да минимална зарада буде значајније увећана од увећања просечних плата за јавни сектор. Желимо тиме да покажемо бригу за најсиромашније", истакао је.

Како каже, разговараће са синдикатима о свему.

"Ја верујем да са садашњих 47.154 динара минимална зарада мора да иде значајно преко 50.000, нећу да говорим даље, да не бих покварио ток преговора који предстоји", рекао је.

Повећање плата просветних радника

Истакао је да ће дати све од себе да плате просветним радницима буду повећане.

"Имате ту поделу на наставно и ненаставно особље. Наставно основну плату има 96.000, ненаставно 68.000, просек је 85.000 динара у просвети. Наша је обавеза да онима који васпитавају и уче нашу децу са економским развојем повећамо примања. Плате за наставнике морају да буду значајно веће", поручио је он.

О просечној плати

Председник Србије је рекао да верује да ће до децембра просечна плата у Србији бити 900 евра, а да ће следеће године да достигне 1.000 евра.

Говорећи о просечним платама у региону, он је рекао да је у Србији тај просек био 855 евра, по чему смо најјачи у региону.

"У мају је у Црној Гори просек био 832 евра. Просечна плата у БиХ, 710 евра. У Северној Македонији, 671, у Албанији, 575. При томе, ако хоћете да погледате, 2012. ми смо били једва на трећем месту и заостајали за готово 50 одсто у односу на Црну Гору, значајно заостајали за БиХ и били тек нешто испред Северне Македоније.

Данас смо претекли Црно Гору иако нисмо доносили политичке одлуке о платама, већ смо се економски развијали, индустријализовали своју земљу, успевали да постигнемо добре резултате. И на ових 855 евра, када кажете да се пет процената повећа плата, то вам је 43 евра", рекао је Вучић.

Истакао је и да смо за 10 година успели да дођемо на прво место.

"И ту намеравамо да останемо", рекао је Вучић.

О родитељском додатку

Вучић је изјавио да ће се од 1. новембра повећати родитељски додатак и тај износ ће за прво дете бити 4.336 евра, а до сада је било 3.307 евра, док је додатак за друго дете већи за чак 2.000 евра у односу на досадашња давања.

"За друго дете биће повећање, износиће 5.126 евра. То је 600.000 динара у 24 једнаке рате, плус 7.500 динара, плус 135.000 права на једнократну помоћ. Укупно 742.500 динара, 6.344 евра. То је ја мислим 2000 евра више него што је било до сада. Повећано је и за треће дете где ће бити преко 20.500 евра. Ту иде 2.280.000 динара. За четврто дете увећавамо на 27.231 евро", рекао је председник, додајући да тиме држава показује да су нам деца најважнија.

Наводећи да је за четврто дете исплаћивано 2012. године 2.900 евра, Вучић је истакао да се сада исплаћује готово 10 пута више.

"Мислим да је то за нашу земљу велики новац и да тиме показујемо да су нам деца најважнија, да је за нас од пресудног значаја. Имамо око 1.000 деце мање рођене ове године у односу на исти период претходне године. И то је мањи пад него што имају сви други у региону, али је пад", навео је Вучић.

Упитао је и због кога се све ради ако деце нема, иако зна, како каже, да се многи љуте када то изговори.

"Коме ћемо да оставимо све што радимо и због кога све ово радимо? Мора некоме да остане. И зато ћемо се потрудити да имамо раст у сиромашнијим крајевима. Али тамо где живе најбогатији људи, тамо имамо драстичан пад броја новорођене деце. И просто у том питању нешто морамо да урадимо", навео је Вучић.

Каже да је ово један од начина да се покаже колико је држави стало да има више деце.

"Желимо да покажемо колико је држави стало до тога да имамо више деце, да имамо бољу демографију. Нама недостаје све више и радне снаге, нама недостаје деце у школама. Ми ћемо све морати да увозимо. Све, буквално за сваку област. А немојте да вам говорим колико проблема имамо са ксенофобним приступом у много чему и разним теоријама завера", рекао је Вучић.

"Србији је стало до тога да имамо више деце. Недостаје нам деце у школама, све ћемо морати да увозимо, за сваку област", истакао је.

О Закону о заштити корисника финансијских услуга

Нагласио је да је припремљен Закон о заштити корисника финансијских услуга којима се уводи ограничење каматних стопа на кредите, како на готовину, тако и на стамбене кредите, за кредитне картице и дозвољена прекорачења.

Како је рекао, влада ће кренути у разговоре са банкама, али ће свакако тај закон донети и неће дозволити банкама да другим мерама, повећањем споредних трошкова, надокнађују оно што ће бити законске норме.

"Хоћемо да омогућимо већу потрошњу грађанима, већа улагања грађанима и лакше решавање основних животних проблема грађанима Србије. Не угрожавајући наш банкарски сектор, али они остварују огромне профите у нашој земљи. Нека смање своје профите, а нашим грађанима ће да буде боље. Ми идемо брзо са усвајањем тог закона и већ пре краја септембра он ће бити на снази", рекао је Вучић.

Додао је да ће грађани моћи да се информишу каква су то све ограничења за банке.

"Свакако ћемо имати недвосмислено и значајно смањење каматних стопа. Задуживање ће бити неупоредиво јефтиније, и посебно млади брачни парови, млади људи у целини моћи ће да рачунају како и на који начин да свој новац у будућности троше. И како могу да обезбеде себи основне ствари за живот, што је од кључног значаја", поручио је Вучић.

О Олимпијским играма

Председник је на питање новинара шта очекује од Олимпијских игара рекао да му је жао боксерке Саре Ћирковић која је била на ивици да добије меч, док је Вахид Абасов прегласавањем изгубио.

"Али за Сару је била оружана пљачка. Шта да каже италијанска боксерка коју је претукао мушкарац. То је болештина и болест који су завладали светом, где сад мушкарци дођу па туку жене и они кажу, ево сад, и ти си жена, па добиј медаљу. Шта, ударио је песницом мушкарац, биолошки мушкарац, има право да се такмичи на Олимпијским играма као жена. Лудило је завладало светом, а сви треба у том експерименту да учествујемо и да кажемо како је то много лепо и паметно", рекао је Вучић.

Како је рекао, верује да ћемо освојити више медаља, пре свега у колективним спортовима, али и у теквонду најмање једну медаљу.

"У џудоу су се показали Хрвати, Албанци с Косова да су успешнији од нас, иако смо имали најбоље резултате икада, велики напредак направили, али без медаље, тако да се надам теквондистима, рвачима, боксери су најмање једну заслужили, а било би и две. Надам се да ће баскеташи да издрже, кошаркаши, одбојкашице, (Новак) Ђоковић наравно", истакао је председник.

image