Гершкович, Вилан и Курмашева стигли у Америку

Амерички лидер поново је "одлутао" током дочека држављана који су били у затвору у Русији

Бивши амерички маринац Пол Вилан, репортер "Волстрит џорнала" Еван Гершкович и руско-америчка новинарка Алсу Курмашева вратили су се у САД у оквиру размене затвореника са Русијом, а амерички председник Џозеф Бајден и потпредседница Камала Харис у бази Ендруз у близини Вашингтона.

Док је председник Владимир Путин Русе који су били заробљени у Америци срдачно дочекао, амерички лидер поново је "одлутао", тако да је забележен моменат у коме се Гершкович збуњено окреће око себе, док се на крају, потпредседница САД Камала Харис коначно не "сети" да га поздрави.

Американци који су били у Русији су се вратили у САД у оквиру ванредне размене 24 затвореника у којој су учествовале Русија, САД и неколико других земаља, што је највећа размена те врсте од хладног рата и у којој је председник Бајден директно учествовао, саопштила је Бела кућа у четвртак.

Споразум о размени затвореника је резултат вишемесечних, мукотрпних преговора, рекао је саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан.

Руски председник Владимир Путин потписао је у четвртак указе о помиловању грађана размењених из Русије, укључујући америчког маринца и новинара, Пола Вилана и Евана Гершковича.

"Владимир Путин потписао је указе о помиловању Вилана Пола Николаса, Кевина Викторовича, Гершковића Евана, Вороњина Демури Илича, Кара-Мурзе Владимира Викторовича, Курмашеве Алсу Хамидовне, Чанишеве Лилије Аиратовне, Остањина Вадима Валеријевича...", наведено је на веб страници Кремља, преносе "РИА Новости".

Напомиње се да је одлука о потписивању указа донета са циљем враћања држављана Русије који су били затворени на територији страних држава.