Тако то раде Вјоса и Гаши: Пиштољ у чело службенику аеродрома у Скопљу

Нејасно је да ли је на крају председница привремених приштинских институција отворила свој кофер и показала његов садржај

Кад помислимо да смо од приштинских власти све већ видели, они нас наново изненаде, па је тако шеф обезбеђења председника Скупштине Северне Македоније Африма Гашија, иначе блиског сарадника Вјосе Османи, показао нови и до сад недостигнути ниво бахатости, уперивши пиштољ у чело полицијском службенику на аеродрому у Скопљу, само зато што је он, поштујући процедуре, од председнице привремених приштинских институција, затражио да отвори свој пртљаг.

Инцидент се догодио наочиглед сведока путника и запослених на аеродрому, а реаговале су и дежурне полицијске патроле, преноси македонски "24 Инфо".

Османијева је, иначе, приликом повратка из Париза слетела на аеродром у Скопљу, одакле је требало да настави пут "Косова". У складу са процедурама аеродрома, замољена је да отвори кофере, што је она, како медиј преноси, одбила "дрско и непримерено".

Након што је одбила да отвори кофере, позвала је председника македонског Собрања Африма Гашија од којег је затражила помоћ да "заобиђе" процедуре. Гаши је, злоупотребљавајући положај, пристао да јој помогне и послао на аеродром припаднике свог обезбеђења на челу са шефом, Сабедином Синанијем.

Синани и још неколико припадника Гашијевог обезбеђења пред десетак путника, "дрско и увредљиво" су се обратили обезбеђењу аеродрома и тражили да пусте приштинску председницу да прође контролу.

Након што су запослени одбили да пусте Османи, Синани је извадио пиштољ и уперио у чело полицијском службенику на аеродрому, пише "24 инфо", додајући да је након тога, неколико наоружаних полицијских јединица стигло је пред ВИП улаз на аеродром и уперило оружје у Синанија.

После краће драме, инцидент је окончан, без повређених.

Аеродром у Скопљу саопштио је да његови службеници имају обавезу да провере све путнике, па и оне који путују кроз ВИП салон. Усудио се да реагује и МСП "Косова" који је, упркос бахатости своје председнице, затражио да му се положе рачуни – да му амбасада Северне Македоније затражи званична саопштења. Инцидент који су направили Вјоса и њени бахати пиони, они су назвали "недостојанственим" третманом председника Османија.

Министарство спољних послова саопштило је да је преко Амбасаде Косова у Скопљу почело прикупљање информација и да је вечерњим сатима затражило званична појашњења од амбасаде Северне Македоније у Приштини и Министарства спољних послова Северне Македоније.

Иако у саопштењу Османијеву не помињу по имену, са аеродрома поручују да је "одељење безбедности ТАВ Македоније, у оквиру својих надлежности, извршило стандардну безбедносну проверу поменутог путника као и његовог пртљага на пункту обезбеђења ВИП салона", пише "Репортери.нет".

Негира се да је овим инцидентом угрожена безбедност ваздухопловства.

 "Желимо да истакнемо да безбедност ваздухопловства није била угрожена, јер се поменути догађај одиграо у јавном простору аеродрома, односно испред контролног пункта ВИП салона, одакле се ВИП путници, након провере од стране обезбеђења, упућују. на подручје које контролише аеродром. Такође желимо да истакнемо да је ВИП сала посебна зграда изолована од главне зграде терминала скопског аеродрома, што значи да је потпуно нетачно да је безбедност путника угрожена", наводи се у реаговању ТАВ-а које преноси "Косово онлајн".