Адеми о инциденту на аеродрому у Скопљу: То је напад на "Косово"

Мислим да ћемо морати да преузмемо одговорност за какофонију и контрадикторне ставове председнице Скупштине и Министарства унутрашњих послова, рекао је он

Бивши заменик премијера Северне Македоније и потпредседник албанске странке ДУИ Арбер Адеми оценио је да је инцидент који се са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи догодио на скопском аеродрому напад на Косово, преноси Кљан Косова.

"Оцењујем то као напад на институције републике Косово и као напад на све грађане. Зато мислим да ћемо морати да преузмемо одговорност за какофонију и контрадикторне ставове председнице Скупштине и Министарства унутрашњих послова", рекао је Адеми.

Министарство унутрашњих послова Северне Македоније саопштило је да је до инцидента на скопском аеродрому у чијем се центру нашла председница тзв. Вјоса Османи, дошло јер је она желела да прође без провере телефона и пртљага.

Османијева је, иначе, приликом повратка из Париза слетела на аеродром у Скопљу, одакле је требало да настави пут "Косова". У складу са процедурама аеродрома, замољена је да отвори кофере, што је она, како медиј преноси, одбила "дрско и непримерено".

Након што је одбила да отвори кофере, позвала је председника македонског Собрања Африма Гашија од којег је затражила помоћ да "заобиђе" процедуре. Гаши је, злоупотребљавајући положај, пристао да јој помогне и послао на аеродром припаднике свог обезбеђења на челу са шефом, Сабедином Синанијем.

Синани и још неколико припадника Гашијевог обезбеђења пред десетак путника, "дрско и увредљиво" су се обратили обезбеђењу аеродрома и тражили да пусте приштинску председницу да прође контролу.

Након што су запослени одбили да пусте Османијеву, Синани је извадио пиштољ и уперио у чело полицијском службенику на аеродрому, пише "24 инфо", додајући да је након тога, неколико наоружаних полицијских јединица стигло је пред ВИП улаз на аеродром и уперило оружје у Синанија.

После краће драме, инцидент је окончан, без повређених.