Афера "пртљаг Вјосе Османи" и пиштољ у чело: У стара добра времена ово није могло да се деси

Главно питање на које још нема одговора јесте какву је поруку нова македонска власт на челу са ВМРО, а у којој седи албанска коалиција Вреди коју подржава Курти, заустављањем Вјосе Османи и захтевом да отвори торбу послала суседном тзв. Косову и региону

У правој поплави албанских реаговања на ноћашњи инцидент на аеродрому у Скопљу у чијем је средишту била председница тзв. Косова Вјоса Османи и који је завршен потезањем пиштоља припадника обезбеђења, некако најемотивније реаговао је бивши заменик премијера Северне Македоније Артан Груби, из некада владајуће а сада опозиционе албанске партије ДУИ.

"Косово, опрости нам! Од газде до закупца, од доносиоца одлука до вазала, од поносних до понижених, од достојанствених до бескичмењака, од људи чистог образа до оних без образа, од ученог до неуког, од храброг до кукавице, од владара до слуге, од победника до губитника, од Европе и Америке до Русије и Србије, од Али Ахметија до Ивана Стоилковића!", објавио је Груби.

И док изјава Грубија сасвим извесно упућује на нека прошла, "добра стара времена", када је његова странка била део владајуће коалиције, за добар део македонске јавности данас је главно питање како је тако нешто уопште могло да се деси, односно, какву поруку владајућа ВМРО – ДПМНЕ суседном тзв. Косову и региону шаље овим потезом?

"Пре годину, две, десет, двадесет, овако нешто било је немогуће. Нити би се ко у Скопљу усудио да на аеродрому заустави неког функционера из Приштине, а камоли председника. Нити да му на памет падне да тражи отварање торби. Албански представници, пре би се могло рећи, били су у тим посетама бахати, понашали се овде као домаћини, као људи од којих Македонија зависи, које нико не сме да 'пипне'. Сад је очигледно дошло до неке промене, какве, тек ће се видети", каже један од саговорника РТ Балкан из Скопља, добар познавалац тамошњих прилика који није желео да му објавимо име.

Албанска коалиција ВЛЕН, која у влади ВМРО има два потпредседника и четворо министара, са своје стране осудила је синоћни инцидент са председницом тзв. Kосова Вјосом Османи на скопском аеродрому, али је и од опозиционе албанске странке ДУИ затражила да не шири лажне вести о овом случају.

Са друге стране, бивши заменик премијера Северне Македоније и потпредседник ДУИ-а Арбер Адеми оценио је да је инцидент који се са Вјосом Османи догодио на скопском аеродрому "напад на 'Kосово'", пренео је "Kљан Kосова".

Политички аналитичар из Скопља Жарко Димитриевски у разговору за РТ Балкан каже да је јако  компликовано питање, посебно данас, да ли је ВМРО на овај начин и какву поруку желео да упути региону.

"Данас је у Македонији акценат стављен на обележавање Илиндана. Нема још ни тачне слике шта се тамо десило. Медији су пренели да је дошло до инцидента, да Османијева није хтела да да свој пртљаг на проверу, а пре тога, наводно, није желела ни да преда пасош. Незванично, пренели су неки медији, њу је јако исфрустрирала и чињеница да је наводно нису препознали на контроли, па је већ ту дошло до чарки", каже Димтриевски.

Наш саговорник из Скопља каже да се сада чека истрага МУП-а Македоније, хронологија догађаја, па ће тек после тога бити дато саопштење.

"Из ДУИ, албанске опозиције у Македонији тврде да иза свега стоји Србија, односно да на тај начин Србија покушава да додатно сруши углед Косову. Мада, у суштини, не видим умешаност Србије у овој ситуацији", каже Димитриевски.

Он подсећа да Македонија и Србија у последње време нису имали баш најбоље односе због резолуције о Сребреници у УН и гласа Северне Македоније, као и да је председник Србије рекао да је очекивао да Македонија буде бар уздржана.

"Што се тиче албанског блока у Македонији, имамо сада прилично специфичну ситуацију – ДУИ после 20 година одлази у опозицију. То је партија састављена од бивших бораца и од бивших команданата ОВК. Ови који долазе су коалиција Влен, разлика на изборима није била превелика, а оно не чему је ДУИ инсистирао јесте да коалицију на нивоу државе прави победник са победником, а у овој ситуацији победник из македонског блока формирао је владу са другопласираним из албанског блока. Ако би се ишло победник са победником била би то класична федерализација, држава не би била унитарна", каже Димитриевски, коментаришући тренутну ситуацију у Северној Македонији. 

За приштинског професора Неџмедина Спахиуа "инцидент у Скопљу доказ је да после последњих избора расте утицај Београдa на Скопље". 

"Једино тако може се објаснити овај инцидент у Скопљу који се никада пре, од завршетка рата 1999. није десио", каже Спахиу. 

На питање како могућ такав утицај Београда, ако је чињеница да у новој Влади у Скопљу седе и представници албанске коалиције Влен (Вреди), коју је на изборима подржао Аљбин Курти, професор Спахиу додаје да Влен јесте део владајуће коалиције, али да "они немају битнији утицај због тога што Влада у Скопљу у крајњем случају може и без њих". 

Спахиу верује да ноћашњи инцидент сам по себи неће донети неко ново заоштравање између Македонаца и Албанаца у Македонији, али је уверен да временом може доћи до заоштравања односа између два народа који су по њему, за време Заева и Пендеровског знатно побољшани. 

"Тек за време Заева и Пендеровског Албанци у Македонији рекли су – то је наша држава. Сада ће доћи до погоршања и питање је докле ће то стићи. Не очекујем да овај инцидент може довести до раскола у Влади Мицкоског, али неки будући догађаји, даљњи догађаји, упућују да може доћи до заоштравања. Овај инцидент само је један у низу оних који су резултат једне политичке филозофије која је сада на снази. Међутим, неки следећи инциденти то ће на крају и донети. Не мислим ни на шта конкретно, али филозофија ВМРО  која је под контролом Београда, доводи до инцидената и проблема. То што Београд одбија оптужбе да има утицај на Скопље је paзумно, али је и очигледно да је утицај Београда на владе у Скопљу, у Подгорици већи него за време Ђукановића или Заева и Пендеровског", каже Спахиу.

Демо Бериша, председник Матице Албанаца у Србији, сматра да су оптужбе приштинских медија које су кренуле још од ноћас о наводној умешаности Србије у инцидент на аеродрому у Скопљу – очекиване.

"Ово што се десило у Скопљу класичан је пример непоштовања међународних прописа у области ваздушног саобраћаја. Постоје процедуре на међународним аеродромима које су јединствене у свету и које важе за све путнике, без обзира да ли се ради о ВИП путницима или обичним људима", каже Бериша за РТ Балкан.

По њему покушаји повезивања Србије са инцидентом у Скопљу, на чему данас инсистирају приштински медији, повезивање тог догађаја са данашњим сусретом председника Србије и председнице Македоније, са уласком Србина у Владу Македоније, немају никакве везе са стварношћу.

"Имамо нешто што се зове мобилни телефон што је виђено на скенеру и зато је тражено да се отвори торба Вјосе Османи. Инцидент је више изазвао непримерени, често имам обичај да кажем, лажни патриотизам код мојих сународника. Видели смо да је председник Скупштине Македоније послао своје обезбеђење, уместо да се неспоразум регулише на нивоу поштовања прописа", каже Бериша.

Он се слаже са констатацијом да се овакав случај, да неко заустави председника тзв. Косова у Скопљу и да му тражи да отвори пртљаг, раније, претходних година просто није могао догодити.

"Политичка ситуација је раније била потпуно другачија. Са доласком ВМРО имамо сасвим другачији приступ. Имамо међутим ситуацију да се и овај догађај, као рецимо и усвајање Резолуције о геноциду у Јасеновцу у Скупштини Црне Горе политички повезују са Србијом, са председником, Владом. Са једне стране непоштовање прописа, са друге пребацивање одговорности на Србију, што је класична замена теза. У Македонији је ситуација таква да је дошло до смене албанских представника на власти, Таљанта Џаферија, Али Ахметија, ратна гарнитура се полако истискује из Парламента, из власти, што је доказ да Македонија, влада те земље, иду у другом смеру у односу на директно повезивање албанског фактора у Македонији и на Косову", речи су Берише.