Србија и Балкан

Вучевић деци: Хвала што живите на КиМ, док је тако биће Србије на том простору (ВИДЕО)

Вучевић је рекао деци да нису гости већ да се налазе у Београду, свом једином главном граду
Вучевић деци: Хвала што живите на КиМ, док је тако биће Србије на том простору (ВИДЕО)© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Премијер Србије Милош Вучевић угостио је данас у Палати Србија ученике са Косова и Метохије и изразио захвалност што остају да живе на КиМ, јер, како је истакао, док год су тамо биће и Србије на том простору.

Пријем је уприличен за децу из Основне школе "Лепосавић" из Лепосавића, Основне школе "Вук Караџић" из Сочанице и Основне школе "Стана Бачанин" из Лешка, која су претходних дана имала прилике да ближе упознају Београд и Војводину.

"Не треба ви нама да захваљујете, ми вама треба да кажемо хвала, не само што сте данас овде, већ пре свега тога што остајете и живите на Косову и Метохији. Докле год сте ви на Косову и Метохији дотле има Србије на КиМ. Без народа и без наше цркве нема ни државе", рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да деца са КиМ нажалост не живе под истим условима у којима живе њихови другари у осталим деловима Србије, јер су рођени у периоду, како је рекао, несрећне ситуације на КиМ.

"Ви сте мали да разумете све ствари које се дешавају, да имате много теже услове за одрастање", рекао је Вучевић.

Он је рекао да су не тако мале ствари урађене у општинама на КиМ из којих долазе деца, те да је помогнута обнова све три школе које похађају.

"Ако могу нешто да вас замолим, а то је да останете на КиМ. И желим вам да колико је то могуће имате безбрижно детињство, да обилазите остале делове Србије. Хвала на позиву, надам се да ћу се кад тад вратити на наше КиМ без обзира који посао да радим. Доћи ће све на своје место, не може насиље довека да траје", поручио је Вучевић деци.

Директор Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац исказао је задовољство што се већ десет година организује пријем за децу са Косова и Метохије.

"Задовољство ми је што смо већ четири дана домаћини овој деци", рекао је он и додао да Фонд у свом програму има и програм за Србе у Србији и да је велики број пројеката реализовао заједно са Канцеларијом за Косово и Метохију и удружењима која имају седишта у Војводини.

Магдалена Вучинић, једна од ученица Основне школе "Вук Караџић" из Сочанице, захвалила је премијеру у име својих другара на данашњем пријему и позвала њега и друге чланове Владе Србије да посете КиМ.

Ученици са КиМ рекли су новинарима да им се током посете све допало и да су упознали велики број другара и имали прилике да обиђу бројне музеје.

Деца су премијеру поклонила макету манастира Високи Дечани.

image