Србија и Балкан

Нова застрашивања по налогу Приштине: Ухапшена петорица Срба у Пасјану

Осим просветног радника Драгана Ничића, због наводног ратног злочина ухапшени су и Драган Цветковић, Слободан Јевтић, Милча Шошић и Ненад Стојановић
Нова застрашивања по налогу Приштине: Ухапшена петорица Срба у Пасјану© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Петорица Срба ухапшена су јутрос у Пасјану код Гњилана, због наводних ратних злочина, потврдили су чланови породице ухапшеног Драгана Ничића, просветног радника у пензији.

Осим Драгана Ничића, ухапшени су и Драган Цветковић, Слободан Јевтић, Милча Шошић и Ненад Стојановић из села Босце.

Стојановић је својевремено био припадник тзв. косовских безбедносних снага, за које је морао да прође детаљне безбедносне провере, а по напуштању тзв. КБС живео је повучено у свом селу.

Реч је о акцији специјалних јединица полиције из Приштине, саопштила је  команда полиције региона Гњилане, не наводећи друге детаље, јер случај није у њиховој надлежности.

Њима је обезбеђена бесплатна правна заштита. 

Акција је спроведена по налогу специјалног тужиоца из Приштине, навели су у породици ухапшеног Ничића.

Додали су да је полиција током акције претресла њихову кућу, али није пронашла никакво оружје или било шта друго сумњиво.

Хапшење четворо Срба у Пасјану узнемирило је житеље тог највећег српског села у Косовском Поморављу.

Канцеларија за КиМ: Албански полицајци вршили су преметачину

Канцеларија Владе Србије за КиМ саопштила је да је хапшење урађено по директном налогу Аљбина Куртија, "иако је реч о људима који годинама мирно, без икаквих проблема живе на свом кућном прагу".

"Према речима очевидаца и њихових породица, РОСУ полиција је приликом хапшења код себе имала спискове Срба, а није показала никакве налоге за претрес, што јасно говори да су приведени арбитрарно, по политичком кључу на основу тајних спискова", саопштила је Канцеларија за КиМ.

Како наводи Канцеларија, јутрошњим упадима у куће српских домаћина, албански полицајци вршили су преметачину, разбијали врата, ударали и малтретирали старије људе у присуству њихове деце и унучади.

МСП: Појачати рестриктивне мере према Приштини

Министарство спољних послова Србије позвало je међународне мисије да окончају оваква произвољна хапшења чији је једини резултат уништење мултиетничког карактера КиМ.

"Ово је још један флагрантан пример напада на Србе у циљу застрашивања и протеривања српског народа са територије на којима вековима и генерацијама живе", истиче се у саопштењу Министарства.

Указује се да међународна заједница треба да подигне свој глас пред све учесталијим етнички мотивисаним нападима на Србе и хапшењима Срба, без било каквих правних доказа и спровођења процедура у складу са законима.

"Циљ таквих поступака јесте искључиво стварање етнички чистог Косова и Метохије. Ово мора да упали црвени аларм код међународних институција, јер је опстанак Срба на КиМ угроженији него икада до сада", наглашава Министарство и позива на појачане рестриктивне мере према Приштини.

Тзв. косовско специјално тужилаштво: Пет особа 4. маја 99. убили албанске цивиле

Такозвано косовско специјално тужилаштво у Приштини саопштило је да је у данашњој акцији на КиМ, после вишемесечне истраге, ухапшено пет особа осумњичених за наводне ратне злочине у мају 1999. године.

Они се, према тврдњама тужилаштва, сумњиче да су, "у саизвршилаштву са другим неидентификованим припадницима групе, наоружани и обучени у маскирне униформе и нередовне униформе српске полиције или војске, 4. маја 1999. ујутру предузели акцију у селима Кокај, Ловце, Пограђе и Угљаре".

Поред осталог, то тужилаштво тврди да су убијали, рањавали, физички и психички малтретирали албанске цивиле и узимали таоце.

image