Србија и Балкан

Председник Србије о наоружавању Хрватске: Још нисмо показали све што имамо

Аљбин Курти жели нас да увуче у сукоб, како би НАТО могао да интервенише, изјавио је председник Србије поводом новог хапшења Срба на КиМ, на шта је Запад, како је рекао, одговорио "јадним ћутањем"
Председник Србије о наоружавању Хрватске: Још нисмо показали све што имамо© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, приликом обиласка касарне "Поднаредник Момчило Гаврић" у Лозници, да Загреб има право да се наоружава.

"Замислите само да смо ми набављали нешто тог типа, колико би текстова у региону изашло како угрожавамо све и свакога", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да коментарише извештаје да се Хрватска наводно наоружава системима ХИМАРС.

Председник Србије је додао да ће Хрватска добити 12 половних 'рафала' и ХИМАРС за три године.

"То је изузетно прецизно оружје, покретно, и то је свакоме ко би се некада борио, а не знам на кога они то мисле и због тога то доносе, увек међу првим метама", рекао је Вучић.

Како је рекао, Србија није показала све што има од оружја, и биће "много изненађења у наредном периоду".

"Радимо веома озбиљно и улажемо много новца. Наша доктрина је промењена. Она је данас много озбиљнија, сложенија, захтева много више од нас. Ми ћемо да јачамо много брже него што они то виде", истакао је Вучић, истакавши да Хрватској честита на том "изузетном оруђу", додавши да ће Србија набавити много више изузетног оруђа, и мало брже "у односу на те три године". 

Реновирану касарну су обишли и председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Србије Милош Вучевић, потпредседник владе Александар Вулин, министар одбране Братислав Гашић као и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Председника Вучића су по доласку поздравили гардисти Војске Србије.

"Јадно ћутање" Запада на хапшења Срба на КиМ

На питање да коментарише нова хапшења Срба на КиМ, Вучић је рекао да су то "ужасне вести".

"Курти то ради, као и што диригује и отварањем моста на Ибру. Они из Квинте ће им рећи да нису за то, а у ствари ће да ћуте и чекају да виде може ли и то да прође, када ће рећи, 'У реду је.' Они покушавају да провоцирају сваку српску кућу, да сваком Србину недвосмислено ставе до знања да они не смеју да буду на територији КиМ", рекао је председник Србије.

Он је истакао да се види "јадно ћутање међународне заједнице и западног света који се прави да не види шта се дешава".

"А Курти жели нас да увуче у сукоб, како би НАТО могао да интервенише. То раде и неки други широм света око истих ствари", додао је.

Србија мора да ојачава и прати промене у свету

Председник Србије је истакао да ћемо имати "појачање", те да ће у радни однос бити примљен велики број Срба како би макар у економском смислу могли лакше да издрже у наредном периоду, односно до првог септембра.

"Разговарао је (Петар) Петковић данас, а ја ћу сутра, са представницима ЕУ, САД, да их питамо макар хоће ли да се и даље праве незаинтересовани и невешти. Подсетићу вас, кад у Србији застане аутобус на граници с Хрватском, а у њему су косовски Албанци, читава Европа пише текстове, иако их нико није дирао. Да не причам о томе да када Раду Трајковић задржите сат времена на граничном прелазу, то је отприлике светски скандал. А кад хапсе Србе, за то немају времена", рекао је Вучић. 

Како је рекао, Србија мора да се "навикне" на такве "двојне стандарде", да јача себе и прати промене у свету, "да не будемо изненађени као 1989. када нисмо разумели што се у свету збива и да у складу с тим реагујемо".

О копању литијума

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће бити формиран посебан здравствено -медицински тим који ће се бавити свим могућим аспектима и последицама везано за експлоатацију литијума и додао да ће се са разговорима у том смислу наставити уколико буде могуће да се заштити здравље људи који ће на крају, како је рекао, донети коначну одлуку.

"Нигде никаква претња и журба није. Имамо годину, годину и по дана да све сагледамо, да све видимо и за мене је најважније да се осигура и обезбеди здравље за наше људе и без тога нећу ни да разговарам. Други аспект је пуна заштита животне средине", рекао је Вучић.

image