Додик на Дану сећања на страдале у "Олуји": Ако будемо посвађани поново ћемо бити лак плен

Кључ свих наших недоумица је светосавски програм, а одбрана од свих напада косовски завет, поручио је поглавар СПЦ

Ако будемо разједињени поново ћемо бити лак плен, поручио је председник Српске Милорад Додик током свечане академије у Лозници поводом Дана сећања на све страдале и прогнане у хрватској оружаној акцији "Олуја".

"Поносан сам на декларацију нашег Свесрпског сабора, која је рекла да сви префикси који су се стављали у историји пред српски народ треба да буду одбачени. Не постоје ни босански ни хрватски Срби, него јединствен српски народ, који дели јединствену историју. И страдање било ког Србина било где је страдање читавог нашег народа", поручио је Додик.

Наши гробови нас подсећају на тугу, а споменици наших масовних страдања, које гледамо по Федерацији и Хрватској, више су покушај поновног понижења, рекао је председник Српске.

"Сећам се пре 10 година да смо се договорили да заједно обележавамо датуме из наше прошлости; датуме који су најчешће датуми страдања нашег народа. Када видим овај скуп данас, осетим понос, поред туге, која је вечита, за страдање нашег народа кроз историју, у колонама, јамама и многим другим стратиштима отишао је готово читав један народ, који је данас живи овде и широм света...  Треба рећи да је пражњење Републике Српске Крајине на простору данашње Хрватске био део континуитета, како се говорило, да Србе једну трећину треба побити, једну раселити и једну покатолчити", рекао је Додик.

То је био геноцид у континуитету, рекао је Додик и истакао да морамо ићи даље, али да не смемо да изгубимо сећање.

"Она не смеју да бледе. Када нас јако нападају, Србе, Србију, Републику Српску, онда сам сигуран да нам иде боље. Увек може боље, и кад нам скупа и појединачно буде добро, онда ће нам и држава бити јака и успешна", казао је Додик.

Поручио да Срби треба да се окупе око идеје државе Србије и Републике Српске.

"Ако будемо подељени, мали, онда ћемо бити поново лак плен и поново нам се могу десити колоне. У име тога подржимо јединство, то је једино што нам је преостало", казао је Додик.

Српски народ у Републици Српској и ван ње искључиво интересује само снажна и моћна Србија, јер без тога смо у јадној позицији и зато то нико нема право да нам оспори, поручио је Додик.

Додик је у обраћању поводом Дана сећања на стадиону Лагатор у Лозници рекао да вечерас обележавамо 29 година од погрома Срба у Хрватској, али да, истакао је, верује би то било заборављено да није било председника Србије Александра Вучића, који је то покренуо пре 10 година.

Патријарх: Страх нам неће заледити груди

Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане у хрватској оружаној акцији "Олуја" почело је парастосом који служи патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је рекао да смо се данас окупили како би се сећали браће и сестара који су убијани и протерани са својих вековних огњишта.

"Да и овде, на крвљу плаћеној грудви српске земље, потврдимо своју веру у мир и слободу. Да покушамо да разумемо шта је генијални Шантић хтео да стваралачки протумачи и наговести када је пре једног столећа певао нама, о нама: 'Ми пут свој знамо, пут Богочовека, и силни, као планинска река, сви ћемо поћи преко оштра кама. Све тако даље, тамо до Голготе, и када нам мушке узмете животе, гробови наши - бориће се с вама'", цитирао је патријарх.

Поглавар СПЦ рекао је да се морамо борити са противницима мира и мрзитељима слободе.

"Искључиво због тога, страх нам неће заледити груди, волови трпе јарам а не људи. Бог је слободу дао за човека. Нема тог убојног средства које је јаче од Христовог мира у нама и међу нама. Мир нема алтернативу, слободом се не може трговати", истакао је он.

Патријарх Порфирије је рекао да прогон и егзодус никада није био окидач за очај међу нама, већ подстрек за наду и оптимизам.

"За дочек наших долазећих нараштаја, те силне планинске реке о којој је Шантић певао. Наш народ је кроз смрт и страдање досезао врхунце слободе и живота. Кључ свих наших недоумица је светосавски програм, а одбрана од свих напада косовски завет", истакао је поглавар СПЦ.

Дану сећања на стадиону "Лагатор" присуствују председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Милош Вучевић са члановима владе.

Хрватска војно-полицијска акција "Олуја" у Србији је означена као злочиначка и обележава се са пијететом и сећањем на жртве овог злочина.

Србија и Република Српска заједно обележавају Дан сећања на страдале у "Олуји" од од 2015. године, а прошле године је обележен у Приједору.

Био је то највећи егзодус Срба у Европи после Другог светског рата. Војно полицијска акција "Олуја" почела је у зору 4. августа и трајала је до 7. августа 1995. године.

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас" током ове злочиначке операције хрватских снага на РСК погинуло је скоро 2.000 људи или се сматра несталим, а протерано је више од 220.000 Срба са својих огњишта из тадашње Републике Српске Крајине.

Међу погинулима, односно убијенима, 65 процената су били цивили, међу којима је готово три четвртине било старије од 60 година. Готово трећина, 29 одсто убијених, биле су женске особе, већином старице.