Србија и Балкан

Приштина крије "доказе": Петорици ухапшених Срба одређен притвор

Браниоци су најавили да ће уложити жалбу
Приштина крије "доказе": Петорици ухапшених Срба одређен притворGetty © Ferdi Limani

Петорици ухапшених Срба из Пасјана одређена је мера притвора у трајању од 30 дана, а они се терете да су починили кривично дело "Ратни злочин против цивилног становништва".

"Терете се да су 5.4.1999. године наводно извршили кривично дело без прецизирања ко је шта починио и према коме. Одбрана је сагласна да апсолутно не постоји индивидуализација дела ни на страни осумњичених ни на страни оштећених", наводи се у обавештењу одбране ухапшених.

Како се додаје, одбрана ће уложити жалбу на одлуку о притвору.

"Сва петорица Срба живе на Косову, никада нису била у бекству и први пут је против њих покренут поступак 25. година након сто се дело наводно десило. Одбрана ће поднети жалбу на одлуку о притвору", истакли су адвокати.

Браниоци ухапшених Срба из Косовског Поморавља су на рочишту у Основном суду у Приштини рекли да не постоје основане сумње да су ухапшени починили ратни злочин и предложили одређивање мере кућног притвор, или мере јемства, изјавио је Василије Арсић, адвокат ухапшеног Драгана Ничића.

"Сумња није основана, људи који су ухапшени живе на КиМ, неће утицати на сведоке и понудили смо јемство да демантујемо наводе тужилаштва због разлога за одређивање мере притвора", нагласио је адвокат Арсић.

Он је навео да је суду понуђено јемство од 10.000 евра, да је одбрана изнела своје аргументе и да се сада чека одлука судије за претходни поступак.

Арсић је такође рекао да су у суду добили решење да је покренута истрага против осам особа осумњичених за ратни злочин, од којих су петорица данас ухапшени.

"Мог клијента сумњиче да је извршио кривично дело ратни злочин у саизвршилаштву против албанских цивила. На основу доказа које је изнело тужилаштво сматрамо да нема никаквих елемената за ово кривично дело. Тужилаштво има доказе које није нама презентовало, чувају их као тајну", додао је Арсић.

Адвокат Јована Филиповић, бранилац Драгана Цветковића изјавила је да њеном брањенику након привођења није предочено која кривична дела му се стављају на терет, додајући да је симптоматично то да се сведоци у оваквим поступцима појављују након 25 година.

"Сведоци се тек након 25 година сете одређеног догађаја, када дође до пријаве истог", рекла је Филиповић.

Она је нагласила да су од суда затражили одређивање мере кућног притвора јер су сви ухапшени лошег здравственог стања.

"Имају преко 65 година, обећали су да ће се редовно одазивати на позиве суда и да неће бежати, показали смо и њихове медицинске налазе", навела је она и додала да је одбрана указала и на предмет покојног Илије Елезовића који је у притвору болестан провео више месеци, након чега је пуштен да би преминуо код породице.

У селу Пасјане ухапшени су Драган Ничић, Слободан Јевтић, Драган Цветковић и Милош Шошић, док је у селу Босце ухапшен Ненад Стојановић.

Епархија: Постоје јасне индиције да хапшења Срба могу бити политички мотивисана

Епархија рашко-призренска је саопштила да на основу њених сазнања, постоје јасне индиције да хапшења петорице Срба у Косовском помрављу могу бити политички мотивисана, са циљем да се изазове страх међу српским народом на КиМ.

"Извештаји указују да су хапшења извршена без одговарајућих правних налога и на основу тајних спискова, што додатно сугерише забрињавајући образац произвољних притварања. Овај образац, нажалост, постаје све чешћи последњих година, што је довело до хапшења више Срба који су годинама били доступни органима правосуђа и полиције и нису узнемиравани, а који се сада држе у притвору без јасних доказа.", наглашава се у саопштењу.

Епархија позива међународне представнике на КиМ и шире да евидентирају озбиљне последице оваквих поступака косовских власти и подигну свој глас.

"Међуетничка ситуација никада није била гора, а грубо непоштовање људских права све више изолује друштво на КиМ, слаби економски развој, јача незапосленост и подстиче исељавање становништва", додаје се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ саопштила је раније да су Срби ухапшени по директном налогу Аљбина Куртија под лажним оптужбама за наводне ратне злочине, иако је реч о људима који годинама мирно, без икаквих проблема живе на свом кућном прагу.

У саопштењу Канцеларије наглашено да антисрпски режим из Приштине жели да доведе до ескалације ситуације на терену и да живот Срба на КиМ учини неподношљивим.

image