Србија и Балкан

Дан сећања на жртве "Олује": Срби нису случајно страдали 50 година након Другог светског рата

Не смемо заборавити да постоји једна историјска нит која је водила до страдања Срба 1995. године, а та нит сеже 50 година у прошлост када је у заједничким плановима усташа и нацистичке Немачке стајало да се Срби морају уништити, каже за РТ Балкан в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милош Лукић
Дан сећања на жртве "Олује": Срби нису случајно страдали 50 година након Другог светског рата© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Српски народ је данас још једном у организацији својих држава Републике Српске и Републике Србије обележио дан сећања на геноцид над српским народом и српском државом, Републиком Српском Крајином, поручује за РТ Балкан в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милош Лукић. 

"Без обзира на то што су Београд и Бања Лука српске престонице и главни градови свих Срба ма где они живели, данас је Лозница била и главни град и највеће молитвиште свих Срба. Главни град јер за нас у овом периоду године нема важније теме од страдања народа РСК, а највеће молитвиште јер се овд‌е у ваздуху могло осетити колико је патња народа Републике Српске Крајине у геноциду који је почињен 1995. године једнако боли сваког Србина", истиче Лукић након свечане академије поводом Дана сећања на страдале у "Олуји".

Лукић подсећа да не смемо заборавити да постоји једна историјска нит која је водила до страдања Срба 1995. године, а та нит сеже 50 година у прошлост када је у заједничким плановима усташа и нацистичке Немачке стајало да се Срби морају уништити тада или ће им за остваривање тог плана требати још 50 година. 

"Због тога није случајно што је Република Српска Крајина и њен поштени народ страдао тачно 50 година након краја Другог светског рата! Иако је тај злочин део истог оног плана који је желео да Срби данас не постоје, ми смо ту, јаки, поносни и што је најважније јединствени! И као што су наши преци преживели и победили тако смо и сви ми преживели и у нашем животу је наша победа", указује Лукић.

Подсећа да је Светозар Милетић говорио: "Док је и један Србин и то је народ".

"Зато данас живи не само народ већ и Република Српска не само у нашем народу који је у њој живео, већ у свим Србима који памте и који знају за муке ко је нас народ у њој преживео," наглашава наш саговорник. 

Генерални секретар председника Републике Српске Јелена Пајић-Баштинац оцењује да  Дан сећања на страдање нашег народа 1995. године не представља само одавање почасти жртвама највећег етничког чишћења у Европи након Другог светског рата него је доказ научених лекција из прошлости. 

"Данашње заједничко обележавање, сва претходна заједничка обележавања великих датума из наше прошлости, заједнички рад на економском, културном,  и укупном друштвеном развоју показују да смо национално уједињени и самим тим и јаки", наглашава Пајић-Баштинац.
Колики је значај заједничког обележавања не само срећних, већ и оваквих, болних датума, наглашава и народни посланик у Скупштини Србије др Бранко Вујковић.

"Десет година Србија званично обележава погром који се десио Србима из Крајине пре 29 година. Десет  година је и како Србија чува мир и стабилност, али притом не да на себе. Данашњи скуп је био скуп честитог народа, представника Срба из свих крајева Србије, из целог региона и дијаспоре", наводи Вујковић.

Србија је сада мирна лука, додаје он и наглашава, да се "Олуја" неће поновити.

"Док неки славе на Пантовчаку и у Книну геноцид у континуитету над српским народом, ми смо се молили за покој душа страдалих. Србија данас је мирна лука за све прогнане Србе из Крајине, али више никада неће дозволити такав егзодус српског народа, штитећи национална и политичка права и  заједничку будућност српског народа", наглашава Вујковић.

Централна манифестација обележавања Дана сећања на све страдале и прогнане у хрватској оружаној акцији "Олуја" одржана је данас на стадиону Лагатор у Лозници, где је, пред 30.000 окупљених људи.

Том приликом, председник Србије Александар Вучић поручио да се српском народу никад више неће догодити ни погром ни прогон. Манифестација на стадиону "Лагатор" почела је интонирањем химне Боже правде, а затим је минутом ћутања одата пошта страдалима у "Олуји", након чега је патријарх Порфирије са свештенством служио помен жртвама.

image