Србија и Балкан

Служени парастоси за убијене у "Олуји" у Београду и Бањалуци: Туговање у тишини (ВИДЕО)

Хрватско правосуђе је поводом "Олује" покренуле неке поступке, али под притиском. Међутим, готово ниједан поступак није за ратни злочин, него за убијање, за убиство, пљачку имовине, паљење кућа и ремећење јавног реда и мира, изјавио је историчар Момчило Павловић

Парастос за Србе убијене у хрватској злочиначкој акцији "Олуји" служени су у Цркви светог Марка у Београду, као и у храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Првом парастосу присуствовали су сродници страдалих, представници Војске Србије и градоначелник Београда Александар Шапић, док је у Српској био присутан велики број грађана, укључујући и Србе из региона.

Шапић је после полагања венца на Споменик жртвама страдалим у ратовима од 1991-2000. године у Ташмајданском парку, казао да никада српски народ не би био прогнан са својих вековних огњишта, у највећем етничком чишћењу од Другог светског рата, да није имао у својим редовима "свакакве изроде".

Казао је да ће следеће године бити 30 година од великог етничког чишћења са подручја где је српски народ вековима живео и да треба да буде обележен на посебан начин.

"Треба да тугујемо у тишини и треба да пошаљемо поруку свима, да ако икада више буду помислили да ће на српској неслози наносити последице по наш народ, какве су наносили, да то више неће бити могуће", оценио је градоначелник Београда.

Историчар Момчило Павловић изјавио је за Танјуг, да је "Олуја" била најбрже и насистематичније етничко чишћење у Европи након Другог светског рата.

Павловић је истакао да и данас у свету постоји конфузија око саме дефиниције онога што се десило 4. августа 1995. године.

"Свет различито види тај догађај. Међутим, чак ни суд у Хагу који је процесуирао злочиначки подухват не говори о удруженом злочиначком подухвату. Говори само о ратним злочинима који су учињени. Дакле, то је нека стратификација у формулацији. По последицама, то је злочин етничког чишћења", рекао је Павловић, напомињући да не постоји јединствена дефиниција "Олује".

Како каже, хрватско правосуђе је овим поводом покренуле неке поступке, али под притиском.

"Међутим, готово ниједан тај поступак није за ратни злочин, него за убијање, за убиство, пљачку имовине, паљење кућа и ремећање јавног реда и мира", рекао је Павловић.

У оквиру обележавања 29. годишњице погрома, вечерас ће у бањалучком Народном позоришту бити изведена позоришна представа "Олуја".

У хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", која је почела 4. августа 1995. године нападом на тадашњу Републику Српску Крајину, скоро 2.000 Срба је убијено, а 220.000 протерано.

image