Годишњи извештај о политичким правима Срба у региону: Погоршање у БиХ, боље у Црној Гори

У БиХ је ситуација током 2023. и 2024. радикализована искључивом одлуком САД и савезника да убрзају процес укидања Устава из 1996. године и потпуног развлашћивања Републике Српске, наводи се у извештају

Током претходне године међународне околности и нарочито рат у Украјини довели су до нових, неприкривених притисака и настојања да српски народ који живи изван граница Србије буде додатно обесправљен, истакнуто је у годишњем извештају Удружења грађана Напредни клуб о политичким правима српског народа у региону.

Напредни клуб извештаје објављује од 2009. године и њима је обухваћено више од 1,6 милиона грађана осам суседних и оближњих држава и једној територији под међународном заштитом.

"У БиХ је ситуација током 2023. и 2024. радикализована искључивом одлуком САД и савезника да убрзају процес укидања Устава из 1996. године и потпуног развлашћивања Републике Српске", наводе у Напредном клубу.

У том послу уведене су једностране санкције влади и привреди РС, злоупотребљене банке, које под притиском Вашингтона, поступају незаконито. Корумпиран је процес избора и Суд БиХ.

Поведен је политички судски процес који за циљ има уклањање из политичког живота дела изабраног вођства РС и БиХ.

Како се наводи, представништво САД и држава НАТО-а настоје да српском народу одузму уставни статус, укину аутономију РС и изврше асимилацију становништва.

Они желе, децидни су у НК, стварање секуларне "босанске нације", зато што теже "да сузбију Србију и Руску Федерацију, али из страха од Бошњака и стварања монолитне муслиманске независне државе".

Наводи се и да је настављено отимање уставних надлежности и власништва само РС, а настојања да их успостави САД и ЕУ прогласиле су покушајем сепаратизма.

"Посебно су изражене претње нелегално именованог високог представника Кристијана Шмита. Од посебне важности је настојање нелегалног и нелегитимног Уставног суда БиХ да нелегално измени Устав ове државе. Повећан је број етнички мотивисаних инцидената. Обесправљивање Срба спроводи се и нелегалним и нелегитимним доношењем резолуције о осуди 'геноцида' у Сребреници, која представља круну политичке и расистичке злоупотребе ратних злочина, наводи се у извештају.

У Хрватској је, кажу настављена политика асимилације и обесправљивања Срба. СДСС је искључен из извршне власти. Иако имају широка законска права, Срби су предмет систематског обесправљивања, кампањи мржње и жртве свакодневних инцидената на националној основи. Нису испуњене одредбе Ердутског споразума, а ћирилица је, упркос закону, и даље потиснута.

Национална мржња и притисци су учинили да права српског народа буду мање остварена него што је законом прописано, а то се односи само на употребу језика и писма, већ и на заступљеност у државној управи и локалној самоуправи, али и права која би требало да има Заједничко веће општина у Славонији.

У Црној Гори Срби имају нешто већа права и мање су неравноправни него прошле године, констатује НК.

Председник НСД, највеће српске странке, постао је председник Скупштине Црне Горе, а најављен је и улазак српских представника у владу, иако не и у ресоре везане за војску или полицију.

Представници САД и ЕУ, и после пада режима ДПС, јавно говоре како су противни свакој могућности уласка српских странака у извршну власт, наводе у НК.

Они подсећају да је током претходне године спроведен и попис становништва уз многа условљавања и претње бојкотом црногорских странака.

Резултати, како подсећају, када је реч о идентитетским питањима, нису објављени ни данас.

И на територији КиМ Срби су обесправљени и мета полицијског прогона.

Аутори извештаја наводе да је Србија током претходне године учинила велике уступке у преговорима са Албанцима, док они до сада нису испунили одредбе Бриселског споразума.

"Упад албанске полиције и 'војске' на север КиМ довео је до потпуног обесправљивања српског народа, велики број Срба је ухапшен, неки од њих су мучени, свакодневни су напади, између осталих и оружани, на цивиле. СПЦ је и даље предмет напада и питање својине манастира Високи Дечани довело је до пресуде Уставног суда у Приштини, чије поштовање албанске власти политички условљавају, кажу у Напредном клубу.

Како наводе, у Северној Македонији српски народ нема иста права као националне мањине у другим бившим југословенским републикама.

Истовремено, Македонци у Србији уживају пуна права националне мањине у складу са највишим европским стандардима.

СПЦ је пре две године дала аутокефалност МПЦ.

После велике поведе опозиције, на власт је досла и Демократска партија Срба у МК,а њен председник Иван Стоилковић постао је потпредседник владе РСМ.

У Словенији Срби и даље не уживају статус националне мањине, за разлику од неких других, малобројнијих народа.

Ни у Албанији српски народ не ужива права националне мањине за разлику од Албанаца на југу Србије чија су права заштићена највишим европским стандардима.

У Румунији и Мађарској стање је протекле године било задовољавајуће.

За милион мање

Срба је на поменутим просторима пре 30 година било 2,6 милиона, наводи се у најновијем извештају НК.

Када смо 2009. издали први овакав извештај било их је 2,1 милион. Према садашњим пописима , има их свега 1.570.820. Дакле у односу на 2009. број Срба у региону пао је за четвртину, а у односу на 1990. за 39,62 одсто, додаје се.