Србија и Балкан

Влада ЦГ анализираће регистроване НВО: Борба против тероризма и прања новца

Мере зарад побољшања квалитета информација о безбедносној ситуацији и претњама од тероризма
Влада ЦГ анализираће регистроване НВО: Борба против тероризма и прања новцаGetty © Photo by: Jason Wells/Loop Images/Universal Images Group via Getty Images

Акциони план за спровођење Стратегије за превенцију прања новца и финансирања тероризма за период 2022–2025. годину, који је усвојила Влада Црне Горе, предвиђа и анализу регистрованих НВО са аспекта делатности којим се баве у правцу раног препознавања невладиних организација које могу бити искоришћене за финансирање тероризма.

Кључна мера предвиђа побољшање квалитета информација о безбедносној ситуацији, претњама од тероризма и унапређење система контроле спољне трговине наоружањем, војном опремом и робом двоструке намене и складиштења оружја и минско експлозивних средстава.

У складу с тим, биће урађена анализа регистрованих НВО, праћење и анализа финансијског пословања, трансакција и донација НВО које су препознате као посебно рањиве.

Оперативни циљеви Стрaтегије су усклађивање законодавства и стратешког оквира с међународним стандардима и правном тековином ЕУ, те јачање административних и техничких капацитета.

Ту је и унапређење националне и међународне сарадње, повећање ефикасности система откривања, идентификовања и кривичног гоњења извршилаца кривичних дела и јачање система заштите од тероризма.

За реализацију активности предвиђених Акционим планом планиран је износ од 1.506.600 евра, од чега је 1.406.600 евра предвиђено да се обезбеди из буџета, a 100.000 евра из донација.

Предложене мере и активности у Акционом плану усмерене су ка јачању капацитета Црне Горе у борби против тероризма, прања новца и финансирања тероризма.

"Уз нагласак на усклађивање с међународним стандардима, побољшање сарадње и ефикасно коришћење доступних финансијских средстава", саопштили су из Владе.

image