Европо, зашто ћутиш на страдање Срба? Протест Срба у Пасјану, траже заштиту Кфора

Окупљен је велики број Срба, а на протесту су присутни и чланови породица ухапшених

Становници српских средина из области Косовског Поморавља окупили су се данас у 12 часова у Пасјану како би одржали миран протест због хапшења петорице Срба.

Окупљен је велики број Срба, а на протесту су присутни и чланови породица ухапшених Срба.

"Ухапшени а нису криви", "Хапсе нас да протерају све Србе!", "ЕВРОПО, зашто ћутиш на страдање Срба?", "Тражимо да нас КФОР заштити!", "Сваки дан трпимо терор, а свет ЋУТИ!", "Лоше си их научио учитељу, да би те хапсили!", само су неки од транспарената које су Срби Косовског Поморавља донели на скуп.

На мајицама које носе Срби из Косоваког Поморавља на протесту такође је исписана снажна порука - "Хапсите јер смо Срби, нема предаје"!

"Ово није подршка само мом сину који је ухапшен и још четворици ухапшених, ово је подршка целом српском народу за опстанак на Косову и Метохији. Кад сам устао ујутру да видим, то је била пуна авлија, све наоружано до зуба, као да сам цео свет потепао, као да је мој син ко зна шта урадио, а не што је њихов радник био", рекао је Василије Шошић, отац једног од ухапшених.

Говорио је и Јован Цветковић, грачанички парох и син ухапшеног Драгана Цветковића.

"Рано у зору, 3. августа, косовски полицајци су нам ушли у куће, у наше животе, у наше право, у нашу слободу без објашњења и са јасном намером да нас уплаше. Да нам кажу да не припадамо овде, да не желе да нас овде виде. Али, морам ово да кажем нисмо се уплашили, већ смо се додатно охрабрили", испричао је он.

Како је додао, житељи Пасјана потпуно су сигурни "да ће ову муку и неправду преживети", преноси "Коссев".

Говорио је председник Општине Партеш Драган Петковић, такође наводећи да се ради о политичком притиску на преостале Србе.

"Ово већ дуже време није било код нас. Ми смо се на неки начин смирили, сабилизовали и правили планове за живот и опстанак. Ово нас је узнемирило, постављена је мета сваком Србину у Косовском Поморављу, малтене на целом Косову. Ми смо сигурни да ови људи који су ухапшени нису убице. Ради се о политичком притиску на преостале Србе. Ово може да распири нови пожар и да створи такав хаос да, просто, неће бити добро ни за кога и неће бити погодног места за живот на Косову и Метохији", рекао је он, преноси "Коссев".

Подсетимо, специјалне јединице тзв. Косовске полиције ухапсиле су у Пасјану код Гњилана четворицу Срба, Драгана Ничића, Слободана Јевтића, Драгана Цветковића и Милоша Шошића, док је у селу Босце код Косовске Каменице ухапшен Ненад Стојановић.

Они се терете да су починили кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва".

Основни суд у Приштини одредио је ухапшеним Србима меру притвора у трајању од месец дана, док је одбрана најавила жалбу на такву одлуку суда.