Србија и Балкан

Ђурић: Србија показала да се достојно и достојанствено сећа страдања током "Олује"

Обележавањем годишњице "Олује", спречава се насилна измену наратива о дешавањима 90-их година и јасно указује да је српски народ претрпео велике жртве, поручио је шеф српске дипломатије
Ђурић: Србија показала да се достојно и достојанствено сећа страдања током "Олује"© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/bs

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић рекао је данас да је обележавања Дана сећања на страдале и прогнане у хрватској акцији "Олуја", на стадиону "Лагатор" у суботу одисало тугом због изгубљених невиних људских живота и да је Србија показала да се достојно и достојанствено сећа тог немилог догађаја.

"За дух нашег народа, за културу сећања, али и за укупну српску државну позицију, од кључног је значаја то што 10 година уназад ми достојно и достојанствено обележавамо сећање на жртве злочина који су почињени током оружане операције Олуја. И мислим да је изузетно значајно што негујемо ту врсту културе сећања", рекао је Ђурић за Танјуг.

Он је нагласио да је важно да Србија обележавањем годишњице Олује спречава насилну измену наратива о дешавањима 90.-их година и јасно указује да је српски народ претрпео велике жртве.

"Најтеже је људима, нашим крајишницима, и многи од нас имају корене са простора одакле су људи протеривани у августу 1995. и ранијих година. Наш задатак и наш циљ је да тим људима наставимо да помажемо и да негујемо културу сећања", навео је Ђурић.

Шеф српске дипломатије је истакао да је Србија земља која је окренута будућности, која се убрзано развија, и додао да се победа српског народа најбоље огледа у њеној снази, јакој економији и снажној одбрани.

image