Србија и Балкан

"Дојче веле": Хоће ли Црна Гора окренути леђа Западу?

Срби у црногорској влади радиће против прозападног става Црне Горе, оцењује немачки сервис
"Дојче веле": Хоће ли Црна Гора окренути леђа Западу?© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Нова Влада Црне Горе, будући да укључује проруске и просрпске странке, односно њихове лидере Андрију Мандића и Милана Кнежевића, потенцијално ће скренути ту "малу балканску државу" с европског пута и њене посвећености ЕУ и НАТО-у, констатује "Дојче веле".

Наиме, Мандић (Нова српска демократија) и Кнежевић (Демократска народна партије Црне Горе) су "Путинове присталице, индиректно се противе независности Црне Горе од Србије и одбијају и интеграцију у ЕУ и чланство у НАТО-у. Уместо тога, они доводе у питање сам идентитет своје земље залажући се за блиске везе између Црне Горе и Србије, противећи се Косову као независној држави и негирајући геноцид у Сребреници".

Овакав развој догађаја није изненађење јер је то процес који траје већ дуже време, оценио је политиколог из Центра за мониторинг и истраживања Подгорица Златко Вујовић.

"Сада имамо снаге које су под контролом председника Србије (Александра) Вучића и које раде на томе да спрече Црну Гору да уђе у ЕУ и да се дистанцира од НАТО-а", рекао је Вујовић за "Дојче веле", док шеф Балканске истраживачке мреже у Црној Гори Вук Мараш сматра да у влади велика група "не подржава чланство Црне Горе у НАТО-у и приближавање ЕУ. Сигуран сам да ће пре или касније ова група предузети мере које су усмерене против прозападног става Црне Горе".

За директора куће "Вијести" Жељка Ивановића, политичка ситуација у Црној Гори остаје отворена, али само за две могућности: "У провалију или у ЕУ", написао је он.

image