Како "Данас" и Н1 извештавају о прослави "Олује": "Победа чиста као сузе детета", честитке ЕУ и САД

О сузама српске деце и стотинама хиљада протераних протераних Срба – ни речи

"Тај август кад дође... Буде тешко... Али шта сад", чуло се у једној од исповести које су пројектоване на свечаној академији поводом 29. годишњице од погрома Срба из Републике Српске Крајине, а која можда најбоље одражава осећање оних који су кроз "Олују" прошли, односно чије је најближе она прогутала.

Истом приликом је јавност могла да чује сећање на трудницу која је убијена рафалом и човека који се враћа у опасност јер је тамо оставио гроб свог сина, али ће многа страдања Срба у "Олуји" остати и заувек непрепричана, пошто је у хрватској војно-редарственој акцији, према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", погинуло или се сматра несталим 2.000 Срба, поред оних 220.000 који су протерани.

О тим жртвама, међутим, нити о другим детаљима онога што је историчар и стручњак за питање геноцида и Холокауста Гидеон Грајф назвао "највећим етничким чишћењем у Европи после Другог светског рата" нема речи у репортажи "Данаса" о 29. годишњици погрома над Србима.

Тако нас овај портал обавештава нас да је у Книну у Хрватској у понедељак одржана "прослава Дана победе и домовинске захвалности, Дана хрватских бранитеља и 29. годишњица Војно-полицијске операције (ВРО) Олуја", а уместо жртвама дотичне ВРО, цитирајући хрватски "Јутарњи лист", простор посвећује разлозима зашто је ове године "приметно мање људи на обележавању 'Олује'" и фрустрираности једне саговорнице што овај "велики дан" није дошло да прослави више људи.

"Данас", који је од целе свечане академије у Лозници пренео свега једну реченицу патријарха Порфирија у тексту од 780 словних знакова, у репортажи која премашује 9.300 знакова детаљно преноси изјаве хрватских званичника и јавних личности, али и честитке из иностранства.

Тако можемо прочитати изјаву премијера Андреја Пленковића, који одаје почаст убијеним (250) и рањеним (више од 1.400) бранитељима, и председника Зорана Милановића, који је рекао: "Далеко од тога да је све било савршено, али видимо да је једна од највећих ствари била брига о животима наших војника." 

Милановићеве речи су можда нешто најближе пијетету према убијеним Србима којих је скоро десет пута више од хрватских "бранитеља", а који су за то убијање одговорни, што се може наћи у овој репортажи, у којој се портал за поједине делове позива на "Н1".

Поред прелета "Крила Олује", изјава председника Домовинског покрета Ивана Пенаве, који је рекао да је то "прекрасан дан", и потпредседника Сабора СДП Синише Хајдаша Дончића, који је оценио да је "Олуја" била победа "чиста као горски поток, чиста као суза дјетета", простор у "Данасу"  додељен је и америчкој  амбасадорки Натали Рејс, која је на Иксу поделила да је "надахнута путем Хрватске ка суверенитету", као и представништву Европске комисије у Хрватској, из које је поручено да се тог дана "с поносом присјећамо херојске војно-редарствене акције".

Када је о дечјим сузама реч, није било ни очекивано да Хрватска на својој прослави погрома посвети много пажње оним које су тада исплакала српска деца. Међутим, поставља се питање зашто их је портал чији је домен danas.rs, што значи да је регистрован у Србији и, ваљда, намењен српској публици, заборавио.